Vyhľadávanie:

Obnova Mlynského náhonu nie je chimérou

Obnova Mlynského náhonu nie je chimérou

Jazierko, ktoré už začína žiť svoj život pred hlavnou administratívnou budovou v areáli U. S. Steel Košice, bude objektom  vedeckého environmentálneho projektu Botanickej záhrady UPJŠ. Jeho prioritou je výskum vodného biotopu v priemyselnom prostredí a zber vedeckých údajov, pričom botanici budú mať možnosť porovnávať jeho vývoj s podmienkami biotopov v meste. Jedným z nich je aj Mlynský náhon, pričom v občianskom združení rovnakého mena aktívne pôsobí aj expert na botaniku Robert Gregorek, ktorý sa podieľa na spomínanom vedeckom projekte v U. S. Steel Košice.

Minulosť verzus súčasnosť

Vrátiť vodu do centra mesta prostredníctvom obnovy Mlynského náhonu v jeho pôvodnom koryte a vytvoriť súvislý biokoridor pozdĺž celého vodného toku s mestotvornými, environmentálnymi a spoločenskými funkciami si dalo za cieľ občianske združenie Mlynský náhon. O zámeroch i aktivitách, ktoré v tomto smere jeho členovia a sympatizanti už podnikli a podnikajú, informoval na záverečnej konferencii medzinárodného projektu EFFUSE  Environment pre budúcnosť vedeckého vzdelávania jeho predseda organizácie Eugen Ščavnický.

Vedeli ste, že pôvodné koryto Mlynského náhonu dosahovalo v minulosti súvislých viac než 5 kilometrov? Kedysi bolo plné života, potešením pre oko i dušu. Ľudia i návštevníci Košíc sa sem chodili zabávať, v lete i zime športovať, užívali si voľný čas na promenáde, zvečňovali sa na fotografiách... Jeho okolie pri železničnej stanici tvorilo nádhernú vstupnú bránu do centra Košíc. A dnes? Prehrádzky ľudia rozobrali, pod vplyvom stavebných prác stratil Mlynský náhon svoju pôvodnú tvár v priebehu šiestich desaťročí nadobro. V súčasnosti má tri časti. Horný úsek i ten dolný majú svoje pôvodné korytá. Stredný, od Masarykovej  až po ulicu Pri bitúnku, je bez vody. V šesťdesiatom ôsmom roku sa ho totiž mesto rozhodlo využiť na výstavbu štvorprúdovej cestnej komunikácie a mestskú infraštruktúru. Voda pod ňou tečie potrubím.

Zachovaná časť Mlynského náhonu bojovala s viacerými nedostatkami. Spomeňme len pravidelné vypúšťanie vody z koryta niekoľkokrát ročne kvôli koseniu brehov a čisteniu dna od kalu, nízky prietok vody v koryte a nízku hladinu vody v náhone, nehovoriac už o negatívnych biologických procesoch, ktoré tam prebiehali. Alebo o zanedbanej dolnej časti Mlynského náhonu na ulici Pri bitúnku až po vyústenie do Hornádu, ktorého pôvodné koryto je zanedbané, zarastené náletovými drevinami a plné odpadkov.

Projekt komplexnej obnovy je hotový

Komplexná obnova Mlynského náhonu nie je jednoduchá, skôr komplikovaná a dlhodobá. Postupná revitalizácia jeho horného úseku, ktorý bol v najlepšom stave, sa však už začala. I za prispenia odborných inštitúcií a verejnosti, s ktorou občianske združenie pravidelne komunikuje a vopred ju informuje o tom, čo, kedy a kde sa bude robiť. Už v prvom roku jeho existencie sa viacerými opatreniami podarilo zvýšiť prietok vody v hornom úseku z 50 na 250 sekundových litrov a dohodnúť prevádzku bez vypúšťania vody v koryte.  Mlynský náhon v tejto časti sa po nekosení biologicky aktívneho 70 cm pásu na rozhraní vody a brehu ukázal v úplne inej podobe – s krásnymi brehmi, nezahnívajúcou vodou,  nádhernými scenériami, plnými drevín a kvetov. A aj keď na samom začiatku niektorí ľudia celému projektu nedôverovali, dnes túto zmenu vnímajú veľmi pozitívne. Sú radi, že k nej došlo, chodia sem na brigády.

V roku 2020 Útvar hlavného architekta mesta Košice v spolupráci  s OZ Mlynský náhon zorganizoval medzinárodnú  krajinársko-urbanistickú súťaž, ktorej zadaním bol projekt na komplexnú obnovu Mlynského náhonu. A to aj za prispenia poznatkov odbornej a laickej verejnosti. Víťazom súťaže sa stal architektonický tím Ing. arch. Tomáša Hanáčka, ktorý zadania začal pretavovať do projektu. Dnes sa čaká na schválenie stavebných  povolení.  Dôležité je uviesť a ocenila to aj hodnotiaca komisia,  že projekt, ktorý zhotovovali architekti,  nie je len výsledkom práce urbanistov, krajinárov a pôdohospodárov či technikov. Významným je jeho interdisciplinárny prístup, ktorý bral do úvahy aj poznatky biológov – botanikov, znalcov vodných živočíchov a bezstavovcov, expertov na vtáky i netopiere, ale aj odborníkov z ďalších odvetví.

Biotop mokrade ožíva

Medzitým práca občianskeho združenia na revitalizácii horného úseku Mlynského náhonu pokračuje v súlade s projektovou dokumentáciou. Vlani, aj v tomto roku, pokračujú práce na vytvorení tzv. zóny biologického čistenia vody v podobe biotopu mokrade. Chcú pri tom docieliť, aby voda meandrovala a prevrstvovala sa. Vysadené rastliny už  prispeli k stabilizácii tohto biotopu, vo vode pláva rôznorodá rybia osádka a objavili sa tu aj vzácne druhy vtákov a plazy.

Pre občianske združenie Mlynský náhon je práca s verejnosťou v tomto snažení kľúčová.

Oslovili  a vyzvali na spoluprácu okolité základné školy, prichádzajú sem zamestnanci firiem na teambuildingy, spoločne sadia stromy, vodné i močiarne rastliny alebo zbierajú odpadky, ktoré sú večným problémom vodných tokov. 

Záujem obnoviť celý Mlynský náhon v jeho pôvodnom koryte je teraz v prvej tretine. Ak sa ciele naplnia, vznikne podľa vízie občianskeho združenia biokoridor, ktorý zabezpečí migráciu živočíchov, dostatok vody v celej lokalite a ktorý prepojí jednotlivé biocentrá. Zrodí sa tak nádherná komunikačná trasa zo severu z Aničky do rekreačného centra pri jazere na juhu. Mesto tak môže svoju tvár zmeniť na nepoznanie.

Ďalšie články

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...