Vyhľadávanie:

Stretnutie šľachetných ľudí

Stretnutie šľachetných ľudí

V predvečer vianočných sviatkov si  najvyššie ocenenia Slovenského Červeného kríža prevzali ďalší železiari

Nájsť pokojný ostrov v týchto hektických predvianočných dňoch nie je jednoduché, ale zóny, v ktorých pookrejete na duši, sa predsa len nájdu. Už roky je takým miestom aj obradná sieň Mestskej časti Staré mesto v Košiciach, kde sa práve v závere roka stretávajú šľachetní ľudia - darcovia krvi. O slávnostnosť tohtoročného stretnutia spojeného s oceňovaním, ktoré sa konalo v utorok 15. decembra popoludní, sa postaral, ako už tradične, Slovenský Červený kríž, Územný spolok Košice – mesto. Tentoraz do svojho stredu pozval aj mladých ľudí z Evanjelického gymnázia Jana Amosa Komenského, členov speváckeho zboru Chorus Comenianus. Nielen preto, aby zaspievali krásne vianočné piesne, ale aj preto, ako povedala predsedníčka Územného spolku SČK Košice-mesto Lucia Cangárová, že škola aktívne podporuje darcovstvo krvi a pripája sa tak k z roka na rok zväčšujúcej sa skupine mládeže v meste, ktorej je pomoc druhým blízka. Dokazuje to aj Študentská kvapka krvi. Kým v prvom ročníku akcie prišlo na odber 120 dievčat a chlapcov, v posledných ročníkoch, dokopy ich je už dvadsaťjeden, je to priemerne 1200 mladých.

Tak ako teší postoj mládeže, úctu a poďakovanie si zaslúžia aj bezpríspevkoví darcovia krvi z U. S. Steel Košice, ktorí patria k najpočetnejšej skupine darcov v meste. Nechýbajú ani na jednom oceňovaní darcov. Minulý týždeň si viacerí prišli prevziať aj najvyššie ocenenia Slovenského Červeného kríža – Medailu prof. MUDr. Jána Kňazovického za sto odberov krvi a Diamantovú plaketu MUDr. Jana Janského za osemdesiat odberov (muži) a šesťdesiat odberov (ženy).

Čerstvý držiteľ Medaily Prof. MUDr. Jána Kňazovického, predák prípravného poradia v divíznom závode Teplá valcovňa Peter Herceg, patrí k dlhoročným zamestnancom firmy. Pracuje tu už tridsať rokov. Darcom krvi je dvadsať rokov. „Ako sa to začalo?“ zamyslel sa na chvíľu nad otázkou. „Bolo to v roku 1994. Manželka v tom čase pracovala v Červenom kríži, kde sa pri príležitosti Dňa mesta Košice konal odber. Pripojil som sa a odvtedy chodievam darovať krv pravidelne. Aspoň takto pomáham ľuďom. Kým mi to zdravie dovolí, rád by som v darcovstve pokračoval,“ povedal. Peter Herceg a jeho manželka Erika, ktorá má za sebou desať odberov krvi, priviedli k darcovstvu aj tri zo svojich piatich detí.

Vo firme od vyučenia, už 41 rokov, pracuje aj Ján Bystranský, ďalší držiteľ Medaily prof. MUDr. Kňazovického. S darcovstvom krvi, ku ktorej neskôr pribudli aj krvné doštičky, začal ako 18-ročný v Trebišove, kde býva. Zatiaľ posledný odber absolvoval minulý mesiac. S akými pocitmi si preberal ocenenie? „Pocity boli rôzne, myslel som aj na ľudí, ktorým možno moja krv zachránila život. Neraz ma totiž zdravotníci oslovili o pomoc pri rôznych úrazoch a haváriách, keď potrebovali práve moju krvnú skupinu,“ podelil sa o dojmy ďalší zamestnanec teplej valcovne, peciar z prevádzky Narážacie pece a príprava vsádzky.

Tretím zo štvorice, ktorí si z rúk Lucie Cangárovej a námestníka primátora mesta Košice Martina Petrušku, prevzali najvyššie ocenenia za stonásobné darcovstvo krvi, bol koordinátor divízneho závodu Radiátory a rúry Robert Bódi. Ako nám povedal, darcom je už tridsať rokov a na transfúziológiu ho priviedli, ako napokon pred mnohými rokmi aj desiatky ďalších železiarov, kolegovia. V tom čase boli v tomto smere veľmi aktívne takzvané BSP - brigády socialistickej práce. „Organizovali hromadné odbery. Prišli za mnou spolupracovníci a povedali: Si mladý, zdravý, poď s nami... Roky sme chodievali na odbery spoločne a pravidelne. Chvíľu nám to skupinovo vydržalo aj po nežnej revolúcii, v tom čase v závode ešte fungovala aj základná organizácia Červeného kríža, neskôr to začala byť individuálna činnosť,“ zaspomínal si. „Cítim sa dobre, takže by som chcel v darcovstve pokračovať ďalej. Ako často, to ešte zvážim,“ naznačil budúce plány R. Bódi.

Deväťdesiatimi šiestimi odbermi krvi, z nich osemdesiatimi bezpríspevkovými, sa môže pochváliť údržbár – zmenový zámočník v divíznom závode Studená valcovňa, ocenený Diamantovou plaketou MUDr. Janského, Milan Kožej. Dopracoval sa k nim od roku 1986, pričom začiatky jeho darcovstva nie sú práve najpríjemnejšie. „Keď som ešte pracoval v bývalých VSS, kolega mal dopravnú nehodu a potreboval krv. Pomohol som. Keď sa mi narodila dcéra, potrebovala plazmu. Neváhal som ani na chvíľu. A potom to už išlo. Krv chodievam darovať každý štvrťrok. Pomohol som nielen známym a rodine, ale iste aj mnohým neznámym ľuďom,“ uviedol odborár, člen ZV OZ KOVO Studená valcovňa, ktorý k darcovstvu priviedol aj svojho zaťa.

Jedinou ženou v skupine mnohopočetných darcov z huty bola Eva Mihaliková. Za šesťdesiat odberov si prevzala Diamantovú plaketu MUDr. Jana Janského. Predsedníčka ZO OZ KOVO Energetika sa darcovstvu venuje už od roku 1983. „Pričinili sa o to kamaráti. Jednoducho pridala som sa k nim,“ hovorí o začiatkoch a dodáva, že kto raz s darovaním krvi začne, väčšinou už neprestane. Krásna myšlienka pomoci je blízka celej jej rodine. „Manžel má tiež diamantovú Janského plaketu, deti získali už bronzové Janského plakety a „ťahajú“ na striebro,“ prezradila. Vyzdvihla tiež podporu darcovstvu, ktorej sa zamestnancom oceliarskej spoločnosti dostáva od zamestnávateľa i odborovej organizácie.

Oceneným bezpríspevkovým darcom krvi sa v mene U. S. Steel Košice poďakovala generálna manažérka pre motiváciu a vzťahy s odborovými organizáciami Adriana Mihálová. „Všetci darcovia si zaslúžia úctu a obdiv za to, že nezištne pomáhajú iným. Zachrániť ľudský život je najšľachetnejším činom v živote človeka,“ vyzdvihla obetavosť darcov. „Vysoko si vážime, že aj týmto spôsobom šíria dobré meno spoločnosti,“ konštatovala a dodala, že firma bude v podpore bezpríspevkového darcovstva, ktoré je súčasťou sociálneho programu, pokračovať aj naďalej.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...