Vyhľadávanie:

Aby bol rok 2010 lepší ako ten minulý

Aby bol rok 2010 lepší ako ten minulý

Hutníkov v posledných hodinách roku 2009 pozdravili členovia manažmentu U. S. Steel Košice

Je 31. december 2009, tridsať minút pred dvadsiatou hodinou večer. Možno ste sa práve chystali vyraziť za silvestrovskou zábavou, alebo ste prepínali televízne kanály hľadajúc zaujímavý program, či oddychovali v prírode poriadne ďaleko od civilizácie... Stovky kolegov však posledné hodiny starého a prvé hodiny nového roku trávili v práci. Pre hutu nič nezvyčajné, ale predsa, kto by nebol práve teraz radšej doma s blízkymi... Súhlasili aj esbeeskári Peter Nagy, Radoslav Olšinár a Peter Makó, ktorí väčšinu služby na vrátnici č. 2 B mali ešte pred sebou.

Osem minút po dvadsiatej prvej hodine prešiel halou prvý náhliaci sa na nočnú zmenu. Operátor velína Stanislav Humeňaj to mal namierené do divízneho závodu Energetika. "Na Silvestra som v práci už šiesty raz," stihol povedať, kým prešiel turniketom. "Doma som nechal poldruharočného syna, radšej by som bol s ním," povzdychol si. Čo očakáva od nového roku? Vyzvedáme. "Dúfam, že budeme zdraví, že po finančnej stránke bude lepší ako ten odchádzajúci..."

To sa už vo dverách objavil prezident spoločnosti U. S. Steel Košice George F. Babcoke, predseda Rady odborov OZ KOVO Mikuláš Hintoš, primátor Košíc František Knapík. Verní každoročnej tradícii prišli sa poďakovať hutníkom za odvedenú robotu so želaním všetkého dobrého v roku 2010. Pripojili sa aj viceprezident pre ľudské zdroje Martin Pitorák, viceprezident pre výrobu Patrick J. Mullarkey, viceprezident pre technológiu Vladimír Jacko, generálny právny zástupca John F. Wilson, prišiel aj predseda odborovej organizácie v Studenej valcovni Juraj Antalík s kolegyňou Janou Lokšovou, nechýbal tiež riaditeľ pre Vonkajšie vzťahy USSK Ján Bača. Nasledujúca polhodinka bola "živá". Autobusy a električky naraz vychrlili desiatky ľudí. Náhliaci sa hutníci narýchlo prijímali podané ruky a malé sladkosti so želaním šťastného nového roku... Trojica dobre naladených mužov z kyslikárne Energetiky Róbert Heško, Peter Kalina a Marek Vasilčák ochotne zapózovali aj objektívu fotoaparátu a zborovo vyslovili stručné novoročné prianie: "Aby nám pridali na plate..."

Aký bol môj uplynulý rok? Zopakoval otázku zmenový zámočník Peter Ivanko zo Studenej valcovne. "Pre mňa i pre rodinu to bol dobrý rok," konštatoval po chvíľke zamyslenia.

"Doma s rodinou by bolo lepšie, som však aj striedač a tak táto noc vyšla na mňa," zdôveril sa Mikuláš Halász z vodného hospodárstva divízneho závodu Energetika. "Za dvadsať rokov je to môj už asi desiaty Silvester v robote," povedal. "Odchádzajúci rok bol všeobecne pomerne ťažký. Bol to rok nielen finančnej, ale aj morálnej krízy," zamyslel sa nakrátko, kým čakal na svoj autobusový prípoj na pracovisko. "Navyše, ľudia to nemajú ľahké. Žijú rok čo rok pod väčším tlakom, takže by som rád všetkým nám zaželal pokoj v duši," odkázal. Rovnaký názor zdieľal aj vedľa stojaci Štefan Zuskáč zo spoločnosti Harsco. "Áno, nebol to ľahký rok. Dúfam, že v roku 2010 sa situácia zlepší, najmä po stránke finančnej. Želám si aj zdravie pre seba i najbližších."

"Za tých dvadsaťsedem rokov, čo pracujem vo firme som bol na silvestrovskú noc v robote viackrát," konštatoval aj Milan Imrich s divízneho závodu Koksovňa. "Ak by som tu dnes nebol, sedel by som doma s manželkou," prezradil. "Špeciálne očakávania od roku 2010 nemám, bol by som však rád, keby sme na tom s platmi boli aspoň tak ako v roku 2008," dodal medzitým, čo si podával ruky s manažérmi firmy.

Pípanie turniketov na chvíľu stíchlo. Ručička hodín sa pomaly kĺzala po ciferníku smerom k polnoci. Prví náhliaci sa domov z popoludňajšej zmeny sa medzi dverami objavili desať minút po dvadsiatej druhej hodine. Z košíka s koláčikmi už ubudlo, na cestu núkame aj Jaroslavu Albertovú. "Služba bola pokojná, ponáhľam sa domov k rodine, trochu si oddýchnuť, zajtra ma čaká nočná zmena, takže s oslavami iba mierne," usmiala sa strojníčka divízneho závodu Energetika. Rezký krok nasadil aj Miroslav Barej, operátor v divíznom závode Studená valcovňa, ktorý si za dvadsaťročné pôsobenie vo firme na silvestrovské zmeny už, podľa vlastných slov, zvykol. "Ponáhľam sa... oslavy doma sú v plnom prúde, dostal som informáciu, že kapustnica je uvarená, hriato pripravené, partia už čaká... Kde? U nás v dedine v kultúrnom dome. Príchod nového roka oslavujeme spoločne. Príďte do Bretejoviec, ste vítaní," pridal lákavú ponuku.

Štefan Tokár, ďalší energetik, to zasa naopak nemal také ružové. "Utekám sa domov rýchlo vyspať, ráno idem do roboty zas," poznamenal iba. "A oslavy Silvestra mi nijako zvlášť nechýbajú," dodal tento striedač. Pri radiátore sa ohrieval a atmosféru na vrátnici sledoval aj Peter Šebeš zo spoločnosti Vulkmont. "Tento rok je to dobré, mal som popoludňajšiu zmenu, ešte stihnem prípitok s rodinou. Vlani mi práve na Silvestra vyšla nočná zmena," porovnával kontrolór výmurovky tepelných agregátov. "Bol to výborný, ale veľmi rýchly rok," povedal na margo odchádzajúceho roku. "Dúfajme, že ten nadchádzajúci nám prinesie dosť zákaziek a budeme mať prácu," zamyslel sa.

Do dvadsiatej tretej hodiny chýbalo približne dvadsať minút, keď sa pri vchode objavil autobus s poslednými zamestnancami. "Ďakujeme a šťastný nový rok," lúčili sa aj s nimi prítomní manažéri.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...