Vyhľadávanie:

Adoptujte si strom

Adoptujte si strom

Košice môžu byť zelenšie aj vaším pričinením

Radi by ste mali vo svojom meste viac zelených plôch? Môžete sa o to sami pričiniť prostredníctvom projektu KESA - Košická stromová adopcia. Prví dvadsiati "adoptívni rodičia", medzi ktorými bol aj prezident U. S. Steel Košice David J. Rintoul, sa zišli v utorok 8. mája o 13.hodine pred budovou magistrátu mesta, kde spolu symbolicky zasadili posledný z dvoch desiatok mladých stromčekov, ktoré si sami zakúpili. Od septembra sa do projektu, ktorý na podnet radných navrhla a realizuje Správa mestskej zelene (SMZ), môže zapojiť široká verejnosť.

"V najbližších rokoch pribudne v Košiciach 2 013 stromov, ktoré budú symbolicky pripomínať získanie prestížneho titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013," uviedol pri príležitosti úvodnej výsadby primátor mesta Richard Raši. "Kultúrne zmýšľanie," zdôraznil, "je veľmi úzko prepojené so zveľaďovaním životného prostredia." Táto myšlienka rezonuje aj v environmentálnej časti projektu Interface 2013, posilňujúcej ekologické správanie sa k svojmu okoliu.

Projekt ráta v najbližších rokoch s výsadbou stromčekov na miestach, ktoré neboli zahrnuté do plánu výsadby či revitalizácie. Ďalšie miesta vhodné na výsadbu v jednotlivých mestských častiach prípadne doplnia starostovia, navrhnúť ich môžu aj samotní občania. "Miesta na výsadbu budú zakreslené v interaktívnej mape uverejnenej na internete, kde si záujemcovia budú môcť vybrať konkrétny strom, ktorý si za poplatok adoptujú. Starostlivosť o stromy i výsadbu zabezpečí SMZ z nadobudnutých prostriedkov od verejnosti," informoval primátor.

Cieľom projektu KESA je zapojiť verejnosť do zveľaďovania vlastného okolia a vybudovať pozitívny vzťah ľudí k verejnej zeleni. Prvý krok pre to urobili tento týždeň primátor mesta Košice, viceprimátori, riaditeľ magistrátu, vedenie Európskeho hlavného mesta kultúry n.o., predstavitelia mestských podnikov a oceliarskej spoločnosti.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...