Vyhľadávanie:

Adrián Ficík medzi najlepšími

Adrián Ficík medzi najlepšími

Slovenskí profesionálni hasiči patria k európskej špičke záchranárov. Dokázali to v sobotu 30. mája v Budapešti, kde sa konala prestížna extrémna medzinárodná súťaž hasičov výstižne nazvaná Najtvrdší hasič prežije - Maďarsko 2009 (Toughest Firefighter Alive - Hungary 2009).

V štyroch disciplínach nasledujúcich po sebe s maximálne päťminútovou prestávkou na oddych museli hasiči napríklad v behu rozvíjať 80-metrové hadice, stokrát obojručne udierať šesť kilogramovým kladivom do tzv. hammer boxu, prenášať 90 - kilogramovú figurínu na vzdialenosť sto metrov, pomocou lana preliezť 2,5 metra vysokú bariéru. V jednej z disciplín si museli poradiť aj s inštaláciou dvoch 4,6 metra dlhých rebríkov, výstupom a zostupom z oceľovej veže aj so záťažou 15-kilogramového bremena v každej ruke, s vytiahnutím dvoch hadíc ako záťaže na lane do výšky desať metrov a nakoniec aj zdolať desaťposchodovú budovu Paláca umenia v Budapešti. Súťažiaci mali pri tom na sebe hasičskú výbavu, ktorú tvorili približne poldruha kilogramová hasičská prilba, hasičský zásahový kabát vážiaci asi dva kilogramy a v troch disciplínach aj 15-kilogramový autonómny dýchací prístroj.

A ako sa Slovákom, medzi ktorými bol aj zamestnanec košickej oceliarne, darilo? Vo vekovej kategórii M 30 (od 30 do 35 rokov) sa na druhom mieste umiestnil časom 5:42 min. 32-ročný kpt. Rastislav Pecník z Prezídia Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Vynikajúce tretie miesto s časom 5:55,76 min. získal tridsaťjedenročný Adrián Ficík zo Závodného hasičského útvaru U. S. Steel Košicie. V kategórii M 40 (od 40 do 45 rokov) zvíťazil tretíkrát za sebou v čase 8:29,55 min. ďalší slovenský hasič - záchranár 42-ročný npor. Vlastimil Tomovič z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave.

Celkovým víťazom a najzdatnejším hasičom v Maďarsku pre rok 2009 sa stal 27-ročný český hasič - záchranár Zdeněk Koutník z Hasičského a záchranného zboru v Prahe s časom 5:21,31 min. Súťaž dokončilo 167 hasičov predovšetkým z Maďarska, ale aj z Poľska, Slovenska a po jednom hasičovi z Českej republiky a Anglicka.

V súťaži dvadsaťjeden družstiev po zrátaní časov troch členov družstva obsadil slovenský tím v zložení Rastislav Pecník, Vlastimil Tomovič a Adrián Ficík 10. miesto.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...