Vyhľadávanie:

Aj vaša krv môže niekomu zachrániť život

Aj vaša krv môže niekomu zachrániť život

Leto darcovstvu krvi príliš nepraje - železiari navštevujú transfúziológiu menej

Čakáreň Hematologicko - transfúziologického oddelenia polikliniky Nemocnice Košice - Šaca, a.s. 1. súkromnej nemocnice bola vo štvrtok minulého týždňa dopoludnia prázdna. Ako sme sa neskôr dozvedeli, darcov krvi stihli vybaviť už skoro ráno. Bolo ich osem. O deň neskôr prišlo do ambulancie vyše dvadsať ľudí. "Dnes je to tu živšie, však?" prihovorila sa jedna zo zdravotných sestier. S návštevnosťou darcov bola celkom spokojná aj primárka MUDr. Annamária Bratková, hoci, ako podotkla, takýto stav nie je v lete každodennou samozrejmosťou.

"V lete je darcov vždy menej. Ľudia sú na dovolenkách a tí, ktorí ich zastupujú, sa zrejme vedia ťažšie uvoľniť. Sme vďační všetkým, ktorí k nám merajú cestu," konštatovala. "Spotreba krvi je totiž práve v týchto mesiacoch vyššia. Leto prináša so sebou viac úrazov i komplikovanejších poúrazových stavov, neraz s nutnosťou transfúzie. Krv si žiadajú nielen akútne stavy, ale aj plánované operácie. My napríklad krv tiež dodávame aj Východoslovenskému ústavu srdcovo - cievnych chorôb v Košiciach, kde je jej spotreba vysoká."

Zaujímavé je, že pokles darcov z radov železiarov zdravotníci zaznamenali aj začiatkom roka, po tom, čo oceliarska spoločnosť pracovala v skrátenom pracovnom režime. "Február a marec boli, čo do počtu darcov, oproti predchádzajúcemu obdobiu slabšie," konštatovala A. Bratková. "Zrejme to súviselo s prijatými opatreniami vo firme, keď zamestnanci pracovali iba štyri dni v týždni a mali menej príležitostí uvoľniť sa na odber krvi."

Na otázku, ktoré krvné skupiny v súčasnosti chýbajú najviac, uviedla: "Nedá sa povedať, že by niektorá chýbala viac, všetkých krvných skupín je proporcionálne menej. Častejšie voláme darcov s Rh faktorom negatív, je to však spôsobené tým, že ich je v populácii len približne pätnásť percent."

Darovať krv môže každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, pri dobrom zdraví až do 65 rokov. Mnohí, najmä ak užívajú lieky, majú pochybnosti, či môžu byť darcami. Primárka Hematologicko - transfúziologického oddelenia radí:

  • Ak ste prekonali infekčnú mononukleózu, krv môžete darovať rok po uzdravení.
  • Po uštipnutí kliešťom, ak sa u vás neprejavujú príznaky ochorenia alebo reakcia na uštipnutie, môžete krv darovať po štyroch týždňoch od uštipnutia.
  • Ak užívate lieky na tlak, ale nemáte ťažkú hypertenznú chorobu (III. štádium), môžete byť darcom.
  • Darcom sa môžete stať aj vtedy, ak máte zníženú funkciu štítnej žľazy, ale užívate lieky a váš zdravotný stav sleduje lekár.
  • Ženy, ktoré užívajú antikoncepciu, môžu byť darkyňami krvi.
  • Zaočkovali vás proti žltačke typu B? Krv môžete darovať mesiac po očkovaní.
  • Ak ste prekonali žltačku typu A, krv môžete darovať rok po uzdravení.
  • Po bežných vakcínach (chrípka, tetanus a pod.), ak nemáte ťažkosti, môžete krv darovať už na druhý deň po očkovaní.
  • Ak si očkovanie vyžiadala imunologická indikácia, môžete ísť darovať krv 72 hodín po očkovaní.
  • Liečite sa na vred žalúdka alebo dvanástnika? Krv môžete darovať šesť mesiacov po ukončení liečby.

Na poliklinike vo Vstupnom areáli U. S. Steel Košice vás radi privítajú každý deň, okrem utorka, od 6.30 do 12.30 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...