Vyhľadávanie:

Aj zhubné nádory sa dajú liečiť

Aj zhubné nádory sa dajú liečiť

O prevencii s odborníkmi

Slovo rakovina, zastarane rak, alebo kancer (lat. cancer) je označenie zhubného nádoru, t.j. takého  nádoru, ktorý sa vyznačuje prerastaním tkanív, orgánov  a metastázovaním.
V povedomí bežných ľudí je slovo rakovina spojené najmä so strachom, obavami, úzkosťou, smútkom a častokrát hnevom. Ide teda o výsostne negatívne emócie, ktoré lomcujú človekom a môžu ho aj úplne ovládnuť v prípade, že sa ho táto problematika začne priamo  dotýkať. Či už ochorením blízkeho človeka alebo jeho samého.

Štatistiky sú nepriaznivé, počet ochorení a úmrtí na rakovinu celosvetovo stúpa. Definovať presnú príčinu vzniku rakoviny nie je ľahké, vieme však, že faktorov je niekoľko. Spomeňme  nesprávne stravovanie, nedostatok pohybu, fajčenie, alkohol, opakovaný dlhodobý stres, chemické škodliviny...

Diagnostika a liečba rakoviny za posledné desaťročia postúpila dopredu. Využívame moderné diagnostické metodiky - ultrasonografiu, počítačovú tomografiu, magnetickú rezonanciu, pozitrónovú emisnú tomografiu a ďalšie. V liečbe sa okrem chirurgického výkonu využívajú aj liečebné postupy v podobe  chemoterapie, rádioterapie, imunoterapie. Kombinovanou liečbou dokážeme pacienta vyliečiť, pokiaľ je ochorenie zistené v prvom štádiu alebo aspoň predĺžiť, či umožniť prežívanie pacientov pri pokročilom štádiu zhubného ochorenia. Výsledky liečby však závisia aj od typu rakoviny a tiež od celkového zdravotného stavu chorého. Výrazne zaváži aj psychický stav pacienta počas liečby.

Tu si dovolím upozorniť na skutočnosť, že Slovensku patrí neslávne prvé miesto na svete vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka. Zistilo sa, že vo väčšine prípadov rakovina hrubého čreva vzniká z polypu, čo je výrastok zo sliznice čreva.  Preventívny vyhľadávací program na rakovinu hrubého čreva a konečníka zahŕňa vyšetrenie konečníka priamo v ambulancii, pri ktorom je možné zachytiť rakovinu konečníka už v počiatočnom štádiu. Ďalšie je vyšetrenie stolice na okultné krvácanie, tzv. TOKS u ľudí nad 50 rokov každé dva roky, ďalej v rodine, kde sa vyskytlo toto ochorenie, vyšetrenie už nad 40 rokov. Pri pozitívnom vyšetrení TOKS, čo znamená, že sa zistili stopy krvi v stolici, je pacient odoslaný na kolonoskopické vyšetrenie – vyšetrenie hrubého čreva pomocou optiky zavedenej cez konečník. Pri tomto vyšetrení  sa polypy, ak sa nájdu, odstránia, čím sa predíde riziku vzniku rakoviny.

Odporúčame vykonať preventívne kolonoskopické vyšetrenie u každého poistenca nad 50 rokov, a to aj v prípade, že nemá žiadne ťažkosti. Je to vyšetrenie, ktorého sa všeobecne ľudia obávajú, ale treba si uvedomiť, že jeho absolvovanie  síce prináša trocha bolesti pri nafukovaní čreva, ale na druhej strane môže zachrániť život pacienta, ak odstránime polypy, eventuálne rakovinu v počiatočnej fáze ochorenia.

Cieľom týchto preventívnych vyšetrení je predchádzať vzniku rakoviny hrubého čreva, včasne zachytiť rakovinu a znížiť počet pokročilých a neliečiteľných stavov.

Od skončenia štúdia na lekárskej fakulte pracujem v závodnej ambulancii ako všeobecná lekárka pre dospelých.  Hlavnou náplňou práce obvodného lekára je preventívno- diagnosticko-liečebná činnosť, ktorú vykonáva dennodenne. Je pri tom v úzkom vzťahu s pacientom, získava si jeho dôveru a spoluprácu. Ambulancia všeobecného lekára je dôležitým miestom, kde je priestor a musí byť aj čas na informovanie poistenca o preventívnych opatreniach na predchádzanie vzniku rakoviny, či včasný záchyt týchto ochorení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...