Vyhľadávanie:

Ak nestrácate vieru, všetko sa dá

Ak nestrácate vieru, všetko sa dá

Na návšteve v neziskovej organizácii Oáza - nádej na nový život v Bernátovciach

Predstavte si, že sa s vami osud zahrá a vy nenájdete po čase dosť síl, aby ste s jeho nepriazňou ďalej bojovali. Tí, ktorí mali stáť pri vás, aspoň takto ste to mali v mysli zakorenené, sa odrazu kamsi stratili. Kým ste boli zdravý, vitálny, keď sa vám v robote darilo a vy ste nikdy neodmietli podať pomocnú ruku, ktorú priznajme si, niektorí aj veľmi radi zneužívali, bolo všetko oukej. No keď vám šťastie začalo ukazovať chrbát, keď sa všetko na čo ste siahli, ktovie už prečo, kazilo a vy ste začali strácať kontrolu nad sebou i nad svojím konaním a robili ste jednu hlúposť za druhou, oni ostali nevšímaví. Exekúcie, ktoré nasledovali po tom, čo si banky nárokovali vrátiť požičané späť, dokonali dielo skazy a obrátili vám život naruby. Odrazu ste nemali priateľov, ale čo je ešte horšie, odvrátila sa od vás aj rodina...Vravíte, že vám sa to nemôže stať? Nuž, neprajeme... a nekuvikáme. Len pripomíname celosvetovo známe príslovie: Nikdy nehovorme nikdy.

Prihodiť sa môže všeličo. Farár Peter Gombita by mohol celé hodiny rozprávať o ľudskej bolesti, strachu, bezmocnosti, nepoučiteľnosti, ale aj odhodlania odraziť sa od dna a začať znovu. "Ak nestrácate vieru, všetko sa dá," vraví. Videl toho a zažil dosť. Kedysi sa staral o deti vo Svidníku, ktoré sa po odchode z detského domova nemali kam hnúť, pomáhal ľuďom v núdzi na viacerých miestach. Dnes vedie neziskovú organizáciu Oáza - nádej pre nový život v Bernátovciach, ktorá poskytuje služby v útulku a nocľahárni pre desiatky ľudí bez domova v ťažkých životných situáciách. Útočisko tu tristošesťdesiatpäť dní v roku nachádzajú aj zdravotne ťažko postihnutí, mentálne chorí, mladí ľudia po odchode z detských domovov, ale aj ľudia po výkone trestu, všetci bez domova, o ktorých sa starajú sociálni pracovníci, zdravotníci, právnik i psychológ.

Preklenúť zložité chvíle života im pomáha okrem iného animalterapia v rámci starostlivosti o kozy, somáre, sliepky a ďalšie zvieratá na farme, ku ktorým celkom nedávno pribudlo v rámci spoločného projektu s Úniou vzájomnej pomoci ľudí a psov aj niekoľko štvornohých najlepších priateľov človeka, ale aj práca na zveľaďovaní strediska. Tí, ktorí mohli a vedeli, pomáhali aj pri jeho rekonštrukcii, v rámci ktorej pribudla za poldruha roka v januári tohto roka k priestorom sociálneho zariadenia nová nadstavba s kapacitou štyridsať miest. Bezmála sedemdesiatpäť metrov štvorcových radiátorov darovala do nej spoločnosť U. S. Steel Košice. A k tabuliam plechov, ktoré poslúžili pri stavbe kotercov pre psíkov, ponúkla firma aj ďalšiu pomoc v podobe dodávky odpadového dreva.

"V nových izbách možno ubytovať od troch do piatich ľudí, počet závisí od toho, aká veľká miestnosť je. Súčasťou niektorých sú aj sociálne zariadenia, pre ostatných sú k dispozícii spoločné na chodbách," informoval nás počas prehliadky nových priestorov Peter Gombita. Pozreli sme si priestory kancelárií, veľkú spoločenskú miestnosť, knižnicu i miesto, kde bude v blízkej budúcnosti kaplnka. Dozvedáme sa, že pobyt v novej nadstavbe si musia klienti zaslúžiť - nemôžu holdovať alkoholu, musia vedieť udržiavať poriadok a chcieť a vedieť pracovať. Navyše, nie je to zadarmo. V celom stredisku si ľudia, ktorí tu našli útočisko, za starostlivosť, ubytovanie a stravu platia. Od dvadsať do tridsať eur mesačne. Cieľom je, a ľudia z neziskovej organizácie Oáza - Nádej pre nový život sa o to neustále snažia, vrátiť odkázaných späť do normálneho života, privrátiť im pocit, že sú pre svoje okolie dôležití a potrební.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...