Vyhľadávanie:

Aká bude energia zajtrajška?

Aká bude energia zajtrajška?

V Strednej priemyselnej škole hutníckej oslavovali Hutnícke dni

V stredu a vo štvrtok minulého týždňa, kedy sa na Slovensku konal Týždeň vedy a techniky, sa v Strednej priemyselnej škole hutníckej uskutočnili už tradičné Hutnícke dni.

Na slávnostné otvorenie Hutníckych dní v stredu 22. novembra medzi študentov školy zavítal prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr, viceprezident pre ľudské zdroje Miroslav Kiraľvarga, generálny manažér pre rozvoj a servis ľudských zdrojov Milan Polča, starosta mestskej časti Košice-Juh Jaroslav Hlinka, družobní partneri z Frýdku-Místku, poľského Krakova a ďalší hostia. V zaplnenej telocvični, kde mimochodom práve USSK v minulom roku v rámci projektu Profesionáli konajú bezpečne realizovali rekonštrukciu osvetlenia, sa k študentom prihovoril D. H. Lohr.

V príhovore sa vrátil do histórie, študentom priblížil vznik USS, ale hovoril aj o súčasných zmenách vo výrobe ocele, najmä vzhľadom na rozvoj automobilizmu. "Dnes sa vyrábajú také druhy ocele, ktoré pred desiatimi rokmi ešte ani neexistovali. Vývoj v oblasti ocele odzrkadľuje snahu vyrobiť bezpečnejšie ocele a tým aj bezpečnejšie autá. Aj ďalších nasledujúcich desať rokov čakajú výrobu ocele zmeny, ktoré si budú vyžadovať nové myšlienky, netradičné nápady pri výrobe nových druhov ocelí. Počas svojich prvých dvoch návštev vo vašej škole som hovoril o bezpečnosti pri práci a v celom našom živote. Bezpečnosť je oblasť, ktorá si tiež vyžaduje nové nápady, nové myšlienky, nové prístupy. To všetko pomôže urobiť naše hutnícke prevádzky ešte bezpečnejšie. Za posledných šesť rokov klesla úrazovosť v USSK na jednu pätinu oproti predchádzajúcim rokom, hoci vyrábame viac ocele a aj kvalitnejšej. To sa nám podarilo najmä vďaka realizácii nových myšlienok a postupov v tejto prioritnej oblasti v USSK. V oblasti bezpečnosti práce však ešte chceme odviesť viac práce." Zároveň vyzval študentov, aby sa k výzvam stavali čo najaktívnejšie, aby boli kreatívni a pokračovali v plnení svojich cieľov.

Davidovi H. Lohrovi za všestrannú pomoc USSK Strednej priemyselnej škole hutníckej poďakoval riaditeľ školy Ladislav Makó, ktorý mu zároveň pri príležitosti Hutníckych dní odovzdal pamätnú plaketu školy.

PROJEKT O ENERGII
Hutnícke dni pokračovali ďalšími sprievodnými podujatiami. Medzinárodnou odbornou konferenciou Energia budúcnosti, na ktorej vyhodnotili najlepšie projekty študentov venovanej práve tejto problematike. Pri hľadaní nových foriem využívania energií študenti spolupracovali s odborníkmi z útvaru Generálneho manažéra pre energie a dopravu USSK a divízneho závodu Energetika. Projekt štartoval začiatkom tohto roka, študenti boli tvorcami jeho názvu i loga. Odborníci USSK z oblasti energetiky zabezpečili študentom odbornú prax priamo v divíznom závode Energetika a zároveň poskytli poradenskú a konzultačnú pomoc pri riešení projektov o využívaní energií v budúcnosti. Výsledky svojej práce študenti prezentovali práve na Hutníckych dňoch. Spolu predstavili 24 projektov, ďalšie tri pridali aj zástupcovia z družobných inštitúcií. "Víťazmi sú všetci, ktorí sa do projektu zapojili," povedal pre Oceľ východu riaditeľ pre energetickú stratégiu a hospodárstvo USSK Ján Kolarčík, ktorý bol gestorom celého projektu o energii spolu s profesormi hutníckej priemyslovky Antonom Piskom a Magdalénou Šenitkovou-Lukáčovou. "Cieľom tejto súťaže," konštatoval, "bolo podporiť v študentoch uvedomelý postoj a zodpovednosť za čerpanie prírodných surovín a ich dostatok pre budúce generácie. Viacerí študenti sa prezentovali naozaj vynikajúcimi projektmi, ktoré stoja za naše zamyslenie."

WORKSHOP O POTREBÁCH ZAMESTNÁVATEĽOV
Požiadavky zamestnávateľov, aký by mal byť študent nielen hutníckej priemyslovky, ale všetkých technických škôl, tlmočili na štvrtkovom workshope zástupcovia firiem z východoslovenského regiónu. Zástupca USSK Miroslav Fedor hovoril o požiadavkách, aké má na budúcich hutníkov naša spoločnosť. Zamestnávatelia potvrdili, že aj napriek vysokej nezamestnanosti dopyt po technicky vzdelaných absolventoch stredných škôl prevyšuje ponuku. Zhodli sa, že absolvent tohto typu škôl musí byť hlavne technicky zdatný, kreatívny, aktívne pristupovať k požiadavkám doby a spĺňať jazykové požiadavky. "Stredná priemyselná škola hutnícka je otvorená všetkým potrebám zamestnávateľov," zdôraznil rna workshope riaditeľ Ladislav Makó. "Je ochotná ísť za žiakmi, otvoriť svoje triedy všade tam, kde hutníkov potrebujú a majú o to záujem, otvoriť také študijné odbory, ktoré si zamestnávatelia vyžadujú." Dodajme, že už v súčasnosti v SPŠH sa prispôsobili požiadavkám doby a pre absolventov strednej školy ponúkajú pomaturitné štúdium v odboroch Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, Životné prostredie a Polytechnika.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...