Vyhľadávanie:

Ako na separáciu kovového odpadu

Ako na separáciu kovového odpadu

Zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky (4)

V Kasárňach/Kulturparku na Kukučínovej ulici v Košiciach rastie zábavné technické centrum Steel Park - Kreatívna fabrika. Neobvyklá expozícia v Košiciach, ktoré sú v tomto roku európskym hlavným mestom kultúry, vtiahne najmä detských návštevníkov do prostredia továrne a ponúkne im interaktívne hranie sa. Realitou sa stáva vďaka intenzívnej a jedinečnej spolupráci garanta projektu - spoločnosti U. S. Steel Košice s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach, pracoviskami Slovenskej akadémie vied v Košiciach a vďaka spoločnému zámeru - spopularizovať medzi deťmi a mladými ľuďmi príťažlivou, nezvyklou a kreatívnou formou svet techniky a technológií. V seriáli článkov odhaľujeme zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky viac. Prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi, ktorí stoja za jej zrodom a predstavením najzaujímavejších exponátov a ich tvorcov.

Pedagógovia košických základných škôl, ktorí sa na prezentáciách spoločnosti U. S. Steel Košice podrobnejšie oboznámili so zameraním budúceho Steel Parku, oceňujú hlavne fakt, že deti si budú môcť prácu na nejednom exponáte priamo vyskúšať. Lebo jedno je naučiť sa niečo "drilovaním" z kníh, iné je zasa pochopiť fyzikálne či chemické procesy cez priame, hmatateľné uchopenie vecí a cez osobnú skúsenosť. Takúto príležitosť ponúka aj ďalší exponát, ktorý školáci budú môcť nájsť a vyskúšať na druhom podlaží kreatívnej fabriky. Imitácia elektromagnetického žeriavu, ktorú má pod palcom spolu s ďalšími zapálenými ľuďmi Martin Mantič z katedry konštruovania, dopravy a logistiky Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, bude pre školákov istotne nielen zdrojom poučenia v oblasti viacerých vedných disciplín, ba i zvyšovania povedomia na úseku životného prostredia, ale nesporne aj zábavy.

"Zariadenie bude rozhodne pútavým a hravým exponátom. Aj preto sme presvedčení, že tak ako ostatné, aj tento exponát deti zaujme," mieni Martin Mantič. "Poslúži ako skvelý model ukážky separácie kovového odpadu. Pôjde v podstate o imitáciu mostového žeriavu s teleskopom, na ktorom bude umiestnený elektromagnet, ktorý bude premávať po štyri až päťmetrovej dráhe na začiatku a konci ktorej budú umiestnené dve nádoby. Úlohou detských návštevníkov bude prenášať časti kovového odpadu z jednej nádoby do druhej." Cieľom okrem iného je, aby si školáci osvojili, že magnetizmus sa dá využiť v priemyselnej praxi, okrem mnohých iných užitočných vecí, aj na oddeľovanie kovových častí od iného odpadu, napríklad plastového. Teda na separovanie alebo na inú manipuláciu s kovom.

"Pri jeho návrhu a koncipovaní sme brali do úvahy samozrejme aj bezpečnostné hľadisko," pokračuje Martin Mantič, "Riešili sme to tak, že v bezpečnej vzdialenosti od stredu dráhy bude nainštalovaný pevný pult s ovládacími tlačidlami, ktorý bude fungovať na rovnakom princípe, ako v riadnej výrobnej prevádzke. Zorné pole návštevníkov, ktorí budú pult ovládať, bude zvolené tak, aby videli celý priebeh najprv vyberania a potom aj nakladania odpadu," vraví Martin Mantič, ktorý spolupracuje spolu s odborníkmi z Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a Slovenskej akadémie vied aj na ďalších dvoch exponátoch budúcej kreatívnej fabriky - magnetickej lávke a elektrónovom mikroskope. Prácu so zariadením "okorení" svetelná i zvuková signalizácia, ktorá bude demonštrovať jednotlivé úkony zariadenia - zdvih či prenos bremena. Na exponáte pracuje i špecialista projekcie a konštrukcie z inžiniersko-technických služieb spoločnosti U. S. Steel Košice Milan Zolota.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...