Vyhľadávanie:

Ako podnietiť mládež, aby svoju budúcnosť spájala s technikou a kreativitou

Ako podnietiť mládež, aby svoju budúcnosť spájala s technikou a kreativitou

Na slovíčko s Jurajom Kobanom a Borisom Vaitovičom z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach

Zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky (1)

V Kasárňach/Kulturparku na Kukučínovej ulici v Košiciach rastie zábavné technické centrum Steel Park - Kreatívna fabrika. Neobvyklá expozícia v Košiciach, ktoré sú v tomto roku európskym hlavným mestom kultúry, vtiahne najmä detských návštevníkov do prostredia továrne a ponúkne im interaktívne hranie sa. Realitou sa stáva vďaka intenzívnej a jedinečnej spolupráci garanta projektu - spoločnosti U. S. Steel Košice s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach, pracoviskami Slovenskej akadémie vied v Košiciach a vďaka spoločnému zámeru - spopularizovať medzi deťmi a mladými ľuďmi príťažlivou, nezvyklou a kreatívnou formou svet techniky a technológií. V seriáli článkov odhalíme zo zákulisia Steel Parku - Kreatívnej fabriky viac. Prostredníctvom rozhovorov s ľuďmi, ktorí stoja za jej zrodom a predstavením najzaujímavejších exponátov a ich tvorcov.

Nesporne k nim patrí tím kreatívcov z Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Keď sme sa jej dekana Juraja Kobana len tak skusmo na začiatok opýtali, čo mu ako prvé napadne, keď sa povie Steel Park, len sa usmial. A potom prezradil: "Predovšetkým dva roky roboty a diskusií na tému, ako by mal vyzerať projekt, ktorý by kreatívnym spôsobom vychovával mládež k tomu, aby svoju budúcnosť spájala s technikou a s kreatívnym myslením. Naša fakulta bola už pri samotnom ideovom zrode Steel Parku. V spolupráci s útvarom Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy U. S. Steel Košice sme dali dokopy program a pracoviská našej fakulty, to znamená architektúra, dizajn, výtvarné umenie a intermédiá, si rozdelili jednotlivé úlohy. Pracujú na celkovom koncepte i na jednotlivých parciálnych častiach a zároveň zabezpečujú dizajnovú, grafickú a multimediálnu podporu pre tvorcov technických a technologických exponátov."

Boris Vaitovič z katedry výtvarných umení a intermédií doložil, že záber dizajnovo-vizuálnych a mediálno-interaktívnych tímov, ktoré na konečnej podobe Steel Parku pracujú, je pomerne široký. Za mimoriadne dôležitú označil aj spoluprácu s ostatnými zainteresovanými subjektmi. Takým je medzi inými Stredná odborná škola v Košiciach-Šaci. Juraj Koban podotkol, že ide o ich ťažiskového partnera, keďže v Šaci prebieha výroba jednotlivých prvkov interiéru predovšetkým zo železa, ktoré nadizajnovali kreatívci z fakulty umení.

Projekt Steel Park - Kreatívna fabrika má byť jedinečný. Potvrdzuje to aj Juraj Koban. Vraví, že všetky mestá, ktoré majú rovnaké ambície ako Košice, buď takéto centrá už majú alebo ich momentálne budujú. Keď všade vo svete cítia potrebu pracovať s mládežou v oblasti kreatívneho myslenia, nevie si predstaviť, žeby naše mesto malo ostať bokom. "Sám som podobné centrá v zahraničí navštívil, ale to naše bude po dokončení jedinečné. Vďaka svojmu špecifickému zameraniu - prezentácii procesu, ktorý začína kdesi pod zemou pri ťažbe surovín a končí vo vesmíre. Táto línia a čitateľnosť celého procesu sú tým jedinečným, čo ho líši od iných centier, ktoré sú zväčša zamerané na matematické, fyzikálne a chemické hračky. Deti sa v nich hrajú to, čo sa učia v škole. V našom prípade vojde dieťa do procesu, ktorý je multidisciplinárny a nepokrýva len jednu oblasť. V Steel Parku bude nadväzovať jedna oblasť na druhú, a to od baníctva, cez hutníctvo, strojársky priemysel, elektrotechniku až po biomedicínske odbory. Projekt robí nakoniec výnimočným aj to, že ľudia, ktorí pracujú na exponátoch kreatívnej fabriky, sú vo svojom odbore odborníkmi minimálne európskeho rangu. To, čo ponúkajú, je skutočne vedecké poznanie a práve participácia Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a Slovenskej akadémie vied na projekte U. S. Steel Košice garantuje možnosť inovácie jednotlivých produktov v Steel Parku aj v budúcnosti."

Boris Vaitovič kvituje, že spoločný zámer dal dokopy skutočne široký tím ľudí rôzneho zamerania. "Tím sa stretáva každú druhú stredu a prezentuje kvalitu, o ktorej verím, že sa raz prejaví aj pri iných projektoch. Veľmi silným signálom podľa môjho názoru je," konštatoval, "že človek, ktorý žije v Košiciach, môže svoj život s týmto mestom nadlho spojiť a naplniť ho. Povediac si - áno, sú tu ľudia, ktorí riešia kozmické veci, ultranízke teploty, dokážu snímať atomárne obrazy, ale aj programovať veľké metalurgické procesy. Neodkazujeme na niečo, čo sa deje kdesi vo svete, napríklad v Silicon Valley, či na Bajkonure. Sú to všetko veci, ktoré možno reálne zažiť tu, v Košiciach. To dôležité sa povie na jednom mieste a jedným dychom," dodal na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...