Vyhľadávanie:

Ako pomôcť nevidiacim

Ako pomôcť nevidiacim

Kto neprišiel, mohol ľutovať. Marta Pajkošová a Ján Podolinský z košickej Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska si pre železiarov, ktorí prijali 20. februára pozvanie na na prednášku organizovanú ženskou sieťou Women's Network, pripravili bezmála dvojhodinový program plný zaujímavých informácií, ktoré sa bežne nedozviete. Všetky sa týkali našich nevidiacich alebo slabozrakých spoluobčanov.

Krátky film na úvod Ahoj... vieš kto som? priblížil pocity nevidiacich pri tom, ako prežívajú každodenné situácie a poradil, ako im pomôcť, aby v kontakte s nimi ľudia nepociťovali rozpaky. Zrakovo postihnutých ľudí na Slovensku nie je málo, iba únia eviduje sedem tisíc členov, mnohí ďalší využívajú jej služby ako klienti bez členstva. Pre zaujímavosť, z piatich pracovísk únie je práve to košické technicky i personálne najlepšie vybavené.

Prezentácia o komunikácii s nevidiacimi ukázala, ako sa k nim správať v konkrétnych situáciách. Ako im pomáhať napríklad pri vstupe cez dvere, pohybe po schodoch, usádzaní, prechode cez cestu, nákupe, ako im uľahčiť stolovanie (rozloženie jedla na tanieri sa popisuje podľa ručičkových hodiniek), ale i to, že listy bez súhlasu neotvárame a že v domácnosti so zrakovo postihnutým musí mať každá vec svoje miesto, že na zemi nesmú byť žiadne prekážky, ani len v podobe kvetov či váz alebo že dvere musia byť vždy buď otvorené alebo zatvorené. Pre vidiacich možno veci nepodstatné, pre ľudí bez zraku nevyhnutné.

Skupina záujemcov si tiež mohla vyskúšať rôzne kompenzačné pomôcky, napríklad kuchynské hovoriace váhy, hmatové hodinky s hlasovým výstupom, rozlišovač bankoviek, indikátor farieb, svetla, etikiet, hladiny tekutiny a mnohé ďalšie a zoznámiť sa s Braillovým písmom.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...