Vyhľadávanie:

Ako s rybou správne zaobchádzať

Ako s rybou správne zaobchádzať

Čerstvý chladený kapor vydrží v chladničke pri teplote 2 - 4 °C jeden deň a pri nasolení a pokvapkaní citrónom dva dni. Zmrazený kapor vydrží pri teplote mínus 18 stupňov Celzia až štyri mesiace, ale podľa vlastných skúseností vám ho neodporúčam držať v mrazničke viac ako jeden mesiac. Pred kuchynskou úpravou rybu pomaly rozmrazíme v chladničke, nikdy ju nerozmrazujeme ponorením do teplej vody. Pri manipulácii používame radšej podložku z plastickej hmoty.


Pred vlastnou kuchynskou úpravou sú dôležité tri zásady - kapra pod chladnou tečúcou vodou operieme a osušíme, pokvapkáme ho citrónovou šťavou, čo výrazne zlepší chuť mäsa, šťavu necháme pôsobiť aspoň 15 minút, rybu zo všetkých strán osolíme. Solíme o trošku viac ako sme zvyknutí . Nič nechutná tak fádne, ako málo osolená ryba.

Na hlavné jedlo na osobu rátame s dávkou približne dvesto gramov opracovaného surového kapra. S prípravou ryby môžeme trošku zaexperimentovať a klasického vyprážaného kapra nahradiť napríklad Šumavským kaprom.

ŠUMAVSKÝ KAPOR

Potrebujete: 4 porcie kapra, 1 lyžicu oleja, 1 lyžicu masla, 200 g póru, 100 g čerstvých húb (šampiňónov), mleté biele korenie, hladkú múku, soľ. Príprava: Opláchnuté a vysušené porcie kapra na koži zľahka narežete, osolíte, okoreníte, obalíte v múke a na zmesi oleja s maslom zľahka opečiete. Ďalej pridáte nakrájaný pór a huby. Pod pokrievkou pozvoľna dohotovíte. Ako prílohu možno podávať zemiaky - opečené alebo krokety. Dobrú chuť!

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...