Vyhľadávanie:

Ako sa chopia šance, záleží na nich

Ako sa chopia šance, záleží na nich

Desať mladých Rómov dostalo príležitosť

Rómovia.
Mladí Rómovia na stretnutí s manažérmi ľudských zdrojov U. S. Steel Košice, na ktorom sa zúčastnil aj kňaz Jozef Červeň, aktívne participujúci na celom projekte (prvý sprava).

Dvadsaťosemročný Karol Polák, otec troch detí, sa pred rokmi vyučil za elektrikára. Nikdy však v tejto profesii nepracoval. Chýbalo mu totiž, vraví, osvedčenie z vyhlášky sedemdesiatštvorky. Školenie po nadobudnutí vzdelania prepásol, neskôr nemal na jeho zaplatenie peniaze. Robiť však chce.

Tvrdí, že si prácu hľadal. "Zaklopete a spýtate sa, nemáte pre mňa robotu? Povedia vám, že nie a o pätnásť minút prijmú niekoho iného. Róma nechcú," vraví skalopevne presvedčený. Dodáva, že príležitosť zamestnať sa nemal. Teraz ju dostal. Spolu so skupinkou ďalších, v prevažnej väčšine mladých Rómov z košického sídliska Lunik IX. Dlhodobo nezamestnaných, za to však vyučených v rôznych odboroch. Spoločnosť U. S. Steel Košice im prácu ponúkla sama. Teraz už záleží iba na nich, ako sa chopia šance.

Prvú inštruktáž už majú za sebou. Vo štvrtok minulého týždňa sa spolu s kňazom Jozefom Červeňom, ktorý aktívne participuje na celom projekte, stretli na pôde fabriky s manažérmi ľudských zdrojov. Dozvedeli sa základné informácie o spoločnosti, to, čo sa od nich, ako od každého zamestnanca, očakáva i údaje o prevádzke, v ktorej budú pracovať. Uplatnenie nájdu v divíznom závode Energetika. Že to práca nie je ľahká, zato však zodpovedná, ozrejmil vedúci kotolne Teplárne Dušan Müller. Pripomenul tiež, že všetci absolvujú zaškolenie a budú preskúšaní z technologických aj bezpečnostných predpisov. Všetci adepti na prácu si potom v jeho sprievode prezreli svoje budúce pôsobisko. Už tento týždeň v piatok, 19. marca, sa zúčastnia na školení o ochrane a bezpečnosti pri práci. Pracovný pomer im začína 1. apríla tohto roku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...