Vyhľadávanie:

Ako sa volí prezident USA

Ako sa volí prezident USA

InfoUSA centrum v Košiciach zorganizovalo besedu na aktuálnu tému

InfoUSA
Politológ Vladimír Dančišin (vpravo) vysvetlil účastníkom systém volieb amerického prezidenta. Vedľa neho je Jozef Fabrici, koordinátor InfoUSA centra v Košiciach.

V marci tohto roku, z iniciatívy Veľvyslanectva USA, otvorili v Štátnej vedeckej knižnici ako prvé na Slovensku InfoUSA centrum, ktoré v Košiciach všetkým záujemcom prináša aktuálne informácie o politickom, ekonomickom i spoločenskom živote v USA. Verejnosti ponúka knihy, videokazety, CD, prístup na internet, informácie o vysokých školách i rôznych štipendiách a zároveň organizuje rôzne výstavy a podujatia.

V minulých dňoch InfoUSA centrum zorganizovalo aktuálnu besedu pod názvom Ako sa volí prezident USA. Táto téma rezonuje práve v týchto dňoch, voľby amerického prezidenta pútajú pozornosť médií i celého sveta. Kto bude novým americkým prezidentom? George W. Bush alebo John F. Kerry? Americký volebný systém je pre našinca pomerne komplikovaný a málokto mu, okrem Američanov, rozumie. Ako to vlastne je, vysvetlil účastníkom podujatia odborný asistent Katedry politológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity Vladimír Dančišin. V roku 2002 absolvoval stáž na Fulbright Summer Institute v Spojených štátoch a v svojej práci sa špecializuje práve na volebné inžinierstvo a politický systém USA.

Prezidenta USA volí zbor voliteľov, jeho členov - voliteľov - zase občania. Občania volia v prvý utorok po prvom pondelku v novembri každé štyri roky (v týcho voľbách teda včera), volitelia sa schádzajú v prvý pondelok po druhej strede v decembri v roku, kedy sa konali voľby (teraz 13. decembra 2004). Volitelia volia v hlavných mestách jednotlivých štátov USA a výsledky hlasovania zasielajú poštou kongresu. Dňa 6. januára sa oficiálne vyhlásia výsledky volieb. Inaugurácia prezidenta je 20. januára.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...