Vyhľadávanie:

Ako sme začínali (4)

Ako sme začínali (4)

S Jánom Cabanom o histórii olympiád železiarov

S cieľom pritiahnuť do súťaží letnej olympiády nových, mladých zamestnancov, sme od roku 2002 zaradili do programu ďalšie športy. Bol to beh na 10 kilometrov so štartom pred AB vo vstupnom areáli a cyklistická časovka jednotlivcov na trase Košice - most pred Šacou - Košice. V roku 2003 pribudol tenis a v nasledujúcom roku squash. V roku 2005 sme športy rozšírili o súťaž v šachu a preteky na kolieskových korčuliach.

V roku 2006 sa súťažilo už aj v bowlingu, a tým sa nateraz uzatvoril počet športov na trinásť. A s nimi každoročne stúpal počet štartujúcich olympionikov. Vlani sa z USSK a jej dcérskych spoločností zúčastnilo na letnej olympiáde 1500 súťažiacich. V zimných mesiacoch sme, okrem bežeckého a zjazdového lyžovania, zaradili aj hokej a v letných mesiacoch sa olympijským športom stal aj futbal. Preto sa hokejové i futbalové majstrovstvá U. S. Steel Košice konajú v rámci olympiád. Novú kvalitu získal aj beh na lyžiach. Trikrát súťažilo takmer sto pretekárov na lyžiarskom okruhu v Hnileckej doline, a už druhý rok po sebe sa preteky konajú na Kojšovskej holi. Veľmi nás teší, že sa do športovania, a to nielen počas olympiády, zapojil väčší počas zamestnancov. Podstatne sa o to pričinil bowling. V tomto športe len v minulom ročníku štartovalo viac než 400 hráčov. Od roku 2006 sme zaviedli súťaž Olympionik roka, do ktorej je zapojených a bodovaných šesť najlepších pretekárov z každej disciplíny zimnej i letnej olympiády.

Príprava zimnej i letnej olympiády trvá celý rok. Zabezpečiť treba množstvo organizačných vecí, od dopravy, stravovania, zdravotníckej služby, rôznych povolení, až po zabezpečenie športovísk a doplnenie potrebného náradia pre jednotlivé športy. Okrem toho je potrebné objednať poháre a plakety pre víťazov, štartovné čísla, olympijské tričká, šiltovky, v zime čiapky, šály a iné rekvizity pre olympionikov. Každoročne pripravujeme scenár na slávnostný otvárací ceremoniál so zapálením ohňa, vztyčovaním vlajok, sľubom pretekárov a zabezpečujeme kultúrny program. To isté sa týka aj záverečného slávnostného vyhodnotenia a odovzdávania cien.

"Raz mi niekto povedal, že MMM v Košiciach pripravuje asi 1500 organizátorov," rozhovoril sa Ján Caban a pokračoval: "Na organizovaní našich olympiád sa podieľa 15 vedúcich športov, 23 zástupcov spoločností a divíznych závodov a spolupracujúce zložky z oblasti stravovania, zdravotníctva, dopravy, telekomunikácií, reklamy a propagácie. Touto cestou by som sa chcel poďakovať za pomoc vedúcim športom Tomášovi Moščákovi (malý futbal), Jozefovi Tutkovi (nohejbal), Ľubomírovi Haberovi (volejbal), Karolovi Hanigovskému (kolky), Jozefovi Scirankovi (beh na 10 km), Romanovi Fedákovi (bowling), Viktorovi Florkovi (cyklistika), Daniele Hricovej (in-line korčuliari), Martinovi Mesarčovi (squash), Jozefovi Fottovi (stolný tenis), Pavlovi Vagašovi (šachy), Valérovi Hodermarskému (tenis) a Jane Petríkovej (volejbal žien). Za roky organizovania športových hier a neskôr olympiád sa vystriedalo mnoho ďalších spolupracovníkov. Rád by som sa poďakoval V. Novotnému, M. Verébovi, B. Lechovej, R. Bódimu, M. Astrabovi, I. Lelkešovi, J. Gibovi, M. Brutovskému, M. Krúpovej, J. Godinovi, F. Regensbogenovi, B. Szabóovi, B. Antónymu, A. Lengyelovi, E. Goremu, E. Krivjanskej, Š. Demkovi, K. Hruškovi, E. Fischerovej, Ľ. Karchutňákovej, J. Margitovi, E. Kuchárovej, Š. Molnárovi, ale aj redakcii Ocele východu, ktorá tieto športové súťaže a olympiády dokumentovala a propagovala."

Pred osemnástimi rokmi sme ani netušili, akú tradíciu zakladáme. Pred rokom 1989 sa v rámci rekreačnej telesnej výchovy a športu organizovali rôzne súťaže medzi brigádami socialistickej práce, odborári z VSŽ štartovali v Hutníckej lige a šport ako nástroj starostlivosti o zdravie pracujúcich sa tešil veľkému záujmu železiarov. Sme radi, že na športovanie sa v našej fabrike nezabudlo ani v nových podmienkach a postupne si súťaže a turnaje našli miesto nielen v spoločnostiach, ale aj v závodoch, útvaroch, odboroch a oddeleniach a nahradili tak predchádzajúce organizované športové aktivity.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...