Vyhľadávanie:

Ako vyrobiť oceľ pri čo najnižších nákladoch

Ako vyrobiť oceľ pri čo najnižších nákladoch

Na šiestom ročníku Virtual Steelmaking Challenge aj košickí oceliari

Obvyklých dvadsaťštyri hodín trvala populárna celosvetová internetová súťaž Virtual Steelmaking Challenge pre študentov a inžinierov v oceliarskom priemysle. Začala sa v utorok 15. novembra o 12. hodine Greenwichského času a trvala do stredy 16. novembra 2011 do popoludnia. Medzi tisícami súťažiacich tímov sa so špeciálne upravenou verziou simulácie výroby železa vo vysokých peciach a následne ocele v kyslíkových konvertoroch popasovali aj šiesti mladí inžinieri zo spoločnosti U. S. Steel Košice. Farby firmy hájili Martin Kristiňak z divízneho závodu Koksovňa, Ladislav Karaffa a Marcel Piko z divízneho závodu Oceliareň, Ondrej Tóth z divízneho závodu Studená valcovňa a Lukáš Galeštok a Róbert Hegedüš z divízneho závodu Energetika.

"Našou úlohou," povedal nám počas súťaže i za všetkých kolegov, rozdelených do troch dvojčlenných súťažiacich tímov, energetik Róbert Hegedüš, "je vyrobiť železo a následne oceľ, a to pri čo najnižších nákladoch. Princíp súťaže je nám teda jasný, ostáva len správne zvoliť pomer jednotlivých vsádzkových materiálov a správne určiť podmienky na čo najlepšie využitie pece, vyhodnotiť energetickú a materiálovú bilanciu, takisto navoliť čo najvyššiu výťažnosť kyslíkového konvertora s cieľom minimalizácie nákladov na tonu vyrobeného materiálu."

Dodal tiež, že zadanie nebolo vôbec jednoduché. Do úvahy museli brať aj fakt, že simulácie boli založené na zjednodušených modeloch komplexných procesov z reálnej praxe a preto nevyhnutne obsahovali niektoré odchýlky od skutočných železiarskych a oceliarskych praktík. Počas dvadsaťštyrihodinového limitu mohol každý urobiť toľko pokusov, koľko chcel... Podmienky a kritériá súťaže sa oproti minulým ročníkom zmenili. Kým v minulosti išlo vždy o jednokolové zápolenie s jedným víťazom v študentskej kategórii a jedným v priemyselnej kategórii, šiesty ročník ponúkol nové pravidlá. Napínavejšie. Po prvýkrát ide o dvojkolové súťaženie. Jednotliví víťazi zo Severnej Ameriky, Latinskej Ameriky, Európy, Stredného východu a Indie a Afriky a východnej Ázie postupujú do druhého kola.

Finále o majstra sveta v oboch kategóriách sa uskutoční vo februári 2012 v Bruseli. V týchto dňoch organizátori súťaže kontaktujú účastníkov. Zatiaľ vieme, že jedna z našich súťažných dvojíc Róbert Hegedüš a Martin Kristiňak sa dostali do rebríčka Top 10 za región Európa. Po potvrdení podmienok (zamestnanec, pracuje menej ako tri roky) budú oficiálne výsledky zverejnené na internete.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...