Vyhľadávanie:

Aktivity mu priniesli viac ako tridsať medailí

Aktivity mu priniesli viac ako tridsať medailí

Nemusí byť človek profesionálnym športovcom, aby sa tešil z dosiahnutých športových úspechov. Stačí sa venovať niektorému zo športov len tak rekreačne a keď sa darí, poteší každé umiestnenie či výsledok dosiahnutý vlastným pričinením. Zvlášť keď ide o umiestnenie na medailových pozíciách. To už je na oslavu.

     Keď som prišiel za Slavomírom Králikom do kancelárie ekonóma účtovníctva a daní dcérskej spoločnosti U. S. Steel Services s.r.o., upútala ma na stene visiaca zbierka tridsiatich dvoch medailí. "Tie sú všetky za softbal?" opýtal som sa ho. Inak ide o člena organizačného výboru každoročných našich letných športových hier. S. Králik zodpovedá práve za súťaž v softbale. Turnaj nielen organizuje, ale ako bývalý aktívny športovec ešte stále hrá za mužstvo Vedenia USSK. "Je pravda, že softbal je môj obľúbený šport a začal som ho hrať ešte počas vysokoškolského štúdia na VŠT v Košiciach. Hrám ho teda už vyše tridsať rokov. Ale medaily mám aj za iné športy. Venujem sa stolnému tenisu, a možno že ako športový redaktor budete túto hru poznať, aj Go," odpovedal na moju zvedavú otázku.

     Keď v roku 1989 prišiel pracovať do železiarní, inicioval založenie softbalového oddielu aj vo vtedajšej TJ VSŽ. V mužstve železiarov sa od roku 1990 vystriedalo veľa hráčov ako Martin Repka, Peter Šimurda, Martin Pálfy, bratia Róbert a Ľubo Delinoví, Marián Lipnický, Erika Bibenová, Mária Barnová, Viliam Ferčák, Jaroslav Kapák a iní. Keď železiarenská telovýchovná jednota časom zanikla, S. Králik sa orientoval na stolný tenis. Niekoľkokrát štartoval na majstrovstvách našej firmy a ešte stále sa zúčastňuje turnaja za zelenými stolmi v rámci letných športových hier. Aj tohto roku v septembri získal spolu s Martinom Štovčíkom a Oldřichom Vařekom zlatú medailu za prvenstvo v stolnotenisovej súťaži družstiev. Pred štyrmi rokmi začal hrať v III. košickej minilige za tím CYS-FR Košice, kde sa mu postupne darilo. V sezóne 2011-12 skončil v súťaži jednotlivcov v konečnom poradí tretí, o rok neskôr bol druhý a vlani v jeho drese zo 78 hodnotených hráčov túto súťaž vyhral. Súčasne začal hrať aj v II. minilige, kde reprezentoval košický tím MPS a zo 70 štartujúcich stolných tenistov sa umiestnil na 20. mieste.

     Najviac ma však predsa len zaujali medaily za hru s japonským znakom - Go. "Najprv by som chcel v krátkosti vysvetliť, čo je to hra Go a aký je jej princíp. Je to ázijská strategická dosková hra pre dvoch hráčov. Kým v šachu hrajú proti sebe dve armády s cieľom ohroziť a poraziť figúrku s najvyššou hodnosťou, Go je hra územná, pričom sa každý hráč snaží obsadiť čo najväčšie územie. Hracia doska o rozmeroch 43 x 46 cm sa nazýva Goban. Na nej je štvorcová sieť s 19 x 19 priesečníkmi, ale na účely výučby sa zvyknú používať aj dosky rozmerov 13 x 13 alebo 9 x 9. Súprava Go obsahuje 180 čiernych a 180 bielych kameňov diskovitého tvaru. Hráči ich familiárne nazývajú goburky. Súperi sa snažia ohraničiť svojimi kameňmi čo najviac voľných priesečníkov hracej dosky. Počas hry je tiež možné dostať súperove kamene do zajatia. Postupne ako sa doska plní kameňmi, odohrávajú sa na nej striedavo útok a obrana, vpád i ústup, prenasledovanie a únik. Hra končí, keď sú územia hráčov jednoznačne vymedzené. Víťazí ten, kto získa väčšie územie. Túto hru môžu hrať amatéri, ale i profesionáli. Každý hráč získa na základe dosiahnutých výsledkov výkonnostné triedy kyu a dan. Ja mám pre zaujímavosť štvrté kyu. Takže tu na stene mám aj medaily, ktoré som získal od roku 1994 na majstrovstvách mesta Košíc v Go," vysvetlil S. Králik.

     V tejto hre sa stal trojnásobným mestským šampiónom, a to v rokoch 1994, 2005 a 2012. Okrem toho má v zbierke päť strieborných a dve bronzové medaily. Pred dvomi týždňami sa v našom meste konal už 21. ročník týchto majstrovstiev. Štartovalo na nich 27 hráčov. Majstrom Košíc v kategórii mužov sa už po siedmy raz stal jeho zverenec, držiteľ 4. danu a tohtoročný majster Slovenska, Maroš Kráľ. Slavomír Králik je totiž už pätnásty rok trénerom v tíme Go Klub Košice (DKK), kde má dvadsať aktívnych hráčov a spolu s rekreačnými záujemcami o tento šport má v klube až 42 členov. Hru Go si obľúbili aj členovia jeho rodiny. V kategórii do 20 rokov sa majstrom Košíc stal jeho synovec Michal Králik, ktorý momentálne reprezentuje Slovensko na majstrovstvách sveta amatérov v kórejskom Soule. Kategóriu do 16 rokov vyhral jeho 10-ročný syn Ondrej a v kategórii žien dominovala dcéra Zuzana. Tá reprezentovala slovenské Go v máji tohto roku na Medzinárodných majstrovstvách Európy v Moskve.

     V tejto súťaži sa koná celoročná súťaž Grand Prix Slovakia, ktorá zahŕňa desať turnajov. Posledný tohtoročný sa uskutoční v dňoch 19. - 20. decembra 2015 v Bratislave. Po majstrovstvách Košíc sú z 80 štartujúcich hráčov na Slovensku na prvých šiestich priečkach zverenci trénera S. Králika z košického klubu GKK.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...