Vyhľadávanie:

Amatér, ktorý konkuruje profesionálom

Amatér, ktorý konkuruje profesionálom

Imrich Pástor držiteľ Ceny mesta Košice

Nebýva zvykom, aby sa rekreačný športovec stal majstrom Slovenska. My takého máme. Je ním prevádzkový elektrikár Imrich Pástor, ktorý pätnásť rokov pracuje v teplárni divízneho závodu Energetika. V rokoch 2007 a 2008 preslávil nielen naše mesto, bežecký klub Obal Servis, ale aj U. S. Steel Košice. Na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach sa stal dvakrát po sebe majstrom Slovenska v maratóne. Tridsaťštyriročný vytrvalec okrem toho dosiahol rad športových úspechov nielen na domácich, ale aj zahraničných bežeckých podujatiach. Ako amatér je vzorom rekreačného športovca, ktorý si popri zamestnaní nájde čas na tréning. Vo vytrvalostnom behu je schopný konkurovať aj elitným zahraničným bežcom, ktorí sú aktívnymi profesionálmi.

S behom začínal ako 12-ročný, keď sa v Blažiciach postavil po prvý raz v živote na skutočné preteky. Bol to Beh februárového víťazstva na osemsto metrovej trati. Ako to dopadlo, o tom I. Pástor hovorí: "Keď som to povedal rodičom, že idem na preteky, otec nebol nadšený. Vraj mu urobím len hanbu. Síce som nevyhral, ale štvrté miesto ma potešilo o to viac, že za mnou dobiehali do cieľa trénovaní chlapci zo športovej školy z Košíc."

Odvtedy začal trénovať beh pod vedením trénera zo spomínanej športovej školy Ladislava Marhevského. Nielen trénoval, ale aj súťažil. Štartoval na ďalších pretekoch, či už to bol Beh Smeny, Beh Mladej fronty alebo na iných behoch organizovaných pre mládež. Chcel sa dostať do školy v Košiciach. Až trikrát sa hlásil o prijatie na športové gymnázium, nikdy však nebol prijatý, vraj kvôli nevyšportovanej útlej postave. Napokon skončil SOU hutnícke v Šaci a zamestnal sa vo VSŽ. Stal sa členom atletického oddielu TJ VSŽ, kde ho trénoval Vladimír Hriň. Oranžovo-čierny dres obliekal v ligovej atletickej súťaži v behoch na tritisíc a päťtisíc metrov. Ako 16-ročný po prvý raz štartoval na dorasteneckých majstrovstvách ČSSR v cezpoľnom behu v Ostrave, kde sa mu nedarilo. Trénoval veľmi veľa, ale v pretekoch sa nikdy nedokázal výraznejšie presadiť. Aký však bol jeho prvý životný úspech?

"Bolo to na halových majstrovstvách Slovenska v Banskej Bystrici, kde som ako 21- ročný skončil v behu na osemsto metrov druhý a získal striebro. To už ma trénoval Marián Weber, ktorý mi neustále prízvukoval, aby som pridal na rýchlosti. Prvý polmaratón som zabehol v rámci MMM ešte v roku 1992 a časom 1:14 hod. mi patrila ôsma priečka. Behával som rôzne vytrvalostné preteky na desať, dvanásť, pätnásť i dvadsať kilometrov s jediným cieľom. Vždy som chcel na ďalších pretekoch konkurovať favoritom a dosiahnuť lepšie umiestnenie. Od roku 2002 som prešiel s viacerými vytrvalcami do novozaloženého bežeckého klubu TJ Obal Servis Košice, kde som až doteraz. Trénujem pod vedením trénera a fyzioterapeuta, bývalého skvelého maratónca Pavla Madára. Zmena dresu ma zastihla v pretekárskej pauze. Mal som totiž zdravotné problémy s bedrovým kĺbom a viac než mesiac som nesúťažil ani netrénoval. Ale vďaka liečebným metódam môjho trénera som sa opäť dostal do formy." V tomto klube zvyšoval svoje tréningové dávky tak, aby zvládol zabehnúť aj maratónsku trať.

Maratónsku premiéru absolvoval pred štyrmi rokmi. Vtedy ako 30-ročný dosiahol na MMM v Košiciach výborný čas 2:33 hod. "Bola to drina, povedal som si v cieli, ale neodradilo ma to zabehnúť si znova a dosiahnuť lepší čas," spomína I. Pástor na svoj prvý maratón. Osobný rekord na tejto trati utvoril v roku 2007 a má hodnotu 2:21:59 hod. V minulosti v rámci tréningu behával často z Košíc do práce a z práce. Už viac než rok trénuje po lesných chodníčkoch v Čermeli, alebo na tartanovej dráhe štadióna TU Košice. Týždenne nabehá do sto kilometrov, dva mesiace pred štartom maratónu zvyšuje dávku na 150 kilometrov. Formu dolaďuje tak, aby šesť týždňov pred maratónom zabehol každú sobotu čas pod 2:40 hod. V jeho bežeckej záľube ho podporujú dcéra Radka i manželka Andrea, ktorá mu vytvára tie najlepšie podmienky.

V tomto roku sa mu darí veľmi dobre. V Bratislave sa stal halovým majstrom Slovenska v behu na tritisíc metrov, v Novom Meste nad Váhom skončil v krose na druhom mieste a druhú priečku obsadil aj na polmaratóne Tatra banka v Bratislave. V rámci regionálnej Veľkej ceny vytrvalcov, v ktorej sa vlani stal celkovým víťazom, vyhral v tomto roku polmaratón v Kysaku, druhé miesto obsadil na polmaratóne v Budimíre a tretí skončil v Blažiciach.

Každoročne tiež štartuje a víťazí v behu na desať kilometrov v rámci našej letnej olympiády. Aj v tomto roku sa chce postaviť na štart košického MMM, dovtedy absolvuje rad pretekov. Najviac sa teší na polmaratón Košice - Seňa a na dráhové majstrovstvá Slovenska v behu na desať kilometrov, ktoré sa koncom júna uskutočnia v Košiciach.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...