Vyhľadávanie:

Amatér s visačkou profesionála

Amatér s visačkou profesionála

Člen organizačného výboru športových hier U. S. Steel Košice Róbert Bódi žije športom aktívne

Nikdy nepatril k vrcholovým športovcom, ale šport mu natrvalo prirástol k srdcu. Tí, ktorí majú v našej firme k športu blízko, určite poznajú stáleho účastníka letných či zimných športových hier, aktívneho organizátora športových súťaží v divíznom závode Radiátory a rúry a zanieteného amatérskeho cyklistu, Roberta Bódiho. Tento takmer päťdesiatnik pracuje vo firme od roku 1985, v súčasnosti ako koordinátor podporných činností.

Športuje od žiackych liet. Ako stredoškolák sa najčastejšie zúčastňoval súťaží v basketbale, štartoval aj na pretekoch v cyklistike. Aktívnejšie sa začal venovať športu až keď sa udomácnil v bývalej Hutníckej druhovýrobe, kde sa spolu s odborármi podieľal na organizovaní rekreačných športových súťaží pre zamestnancov závodu. Či už to boli súťaže v kolkoch, neskôr v bowlingu, alebo turnaje medzi prevádzkami vo futbale, stolnom tenise či preteky na lyžiach. Neskôr si jeho organizačné schopnosti všimol Ján Caban, v tom čase organizátor letných a zimných športových hier zamestnancov USSK, a ponúkol mu spoluprácu. Časom medzi organizátorov pritiahol aj kolegu Jozefa Hamráka a odvtedy spoločne zabezpečujú nielen prihlasovanie a účasť zamestnancov Radiátorov a rúr na športových hrách, ale aj nástup pretekárov počas slávnostného ceremoniálu otvorenia hier, obsadzujú skupinu vlajkonosičov a asistujú pri zapálení ohňa.

Robert Bódi je nielen zanieteným organizátorom športových súťaží, ale už roky aj aktívnym pretekárom. V zime ho často vidieť medzi súťažiacimi bežkármi a prezentuje sa aj v obrovskom slalome. Keďže v mladosti sa aktívnemu lyžovaniu takmer nevenoval, zaujímalo nás, kde a kedy sa naučil lyžovať. "Bývalá "véesžetka" organizovala v zimných mesiacoch tzv. výcvikové lyžiarske kurzy pre zamestnancov a aj ich deti. Prihlásili sme sa viacerí a týždeň čo týždeň sme na svahoch lyžiarskych stredísk, hlavne tu na východnom Slovensku, absolvovali základy lyžovania. Mňa to bavilo viac než ostatných a tak som potom často individuálne trénoval. Nie som žiadny aktívny lyžiar, ale ako amatér nemám problém zalyžovať si na hocijakom strmom svahu. Najkrajšie spomienky mám na skvelé terény vo švajčiarskom Davose, kde v minulosti bývala moja mama," ozrejmil R. Bódi otázku okolo jeho lyžovania. V lete bol pravidelným účastníkom turnaja v kolkoch. Odkedy kolkárska súťaž v Košiciach zanikla, presedlal na bowling. To je mu však v letnej časti športových hier málo, preto svoju vitalitu dokazuje na bicykli v cyklistickej časovke. Málokto však vie, že sa už vyše dvadsať rokov do i z práce dopravuje na bicykli. "Musím ale povedať, že to nie je každý deň. V prípade nepriaznivého počasia, keď prší alebo je tuhá zima či silný vietor, vtedy radšej uprednostním auto," spresnil a dodal: " Keby sme mali z Košíc do USSK cyklotrasu, tak by určite do firmy dochádzalo na bicykli, behom, alebo aj na kolieskových korčuliach aspoň o tisíc zamestnancov viac," myslí si.

Robert Bódi sa veľmi intenzívne venuje aj cyklistickej turistike. "Sme sedemčlenná partia, väčšia časť je z našej firmy. Najprv si určíme trasu a raz do roka sa vyberieme na týždennú túru. Boli sme už Maďarsku, Nemecku, Rakúsku a viackrát v Čechách. Naposledy vlani v Nemecku a Rakúsku. Presúvali sme sa na bicykloch popri riekach Naab a Dunaj až do Bratislavy. V priemere sme za sedem dní urobili 800 kilometrov. Táto trasa bola zo všetkých predchádzajúcich vari najkrajšia. V krajinách našich západných susedov sme obdivovali prekrásnu prírodu i historické pamiatky. Okrem iného sme navštívili aj kláštor Weltenburg, kde sme sa premiestnili loďou. Čakalo nás tam príjemné prekvapenie. V najstaršom pivovare na svete sme sa mohli občerstviť tmavým 13-stupňovým pivom," priblížil svoje potulky na bicykli.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...