Vyhľadávanie:

Autorom projektov nechýbala kreativita

Autorom projektov nechýbala kreativita

Víťazi grantového programu Spoločne pre región i environmentálnych súťaží sú známi

Kinosála Historickej radnice v Košiciach sa v piatok, 16. mája, stala dejiskom slávnostného vyhodnotenia grantového programu Spoločne pre región a dvoch environmentálnych súťaží určených pre základné školy a stredoškolákov pod názvami Kde a ako budeme bývať a Čo sme doteraz nevedeli.

"Chcel by som oceniť kreativitu, s ktorou pristupovali autori k tvorbe projektov v rámci grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie pod názvom Spoločne pre región. Ich realizácia pomôže rozvoju tohto regiónu a jej obyvateľom. Rovnako i účasť mladých ľudí na súťažiach venovaných životnému prostrediu. Environmentálnej oblasti venujeme v našej spoločnosti mimoriadnu pozornosť, nie nadarmo je hneď po bezpečnosti práce druhým pilierom nášho podnikania," prihovoril sa publiku, v ktorom nechýbali zástupcovia združení, ktoré podali úspešné projekty, pedagógovia, stredoškoláci i žiaci základných škôl, prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke a zaželal všetkým v ich ďalšej práci veľa úspechov.

SPOLOČNE PRE REGIÓN

Program Spoločne pre región, ujala sa slova riaditeľka Karpatskej nadácie Laura Dittel, vznikol ako šanca pre zamestnancov U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločností urobiť niečo pre svoju komunitu. Bol určený tým, ktorí sa aktívne zapájajú do života v regióne a spolu s rôznymi neziskovými organizáciami a samosprávami na miestnej úrovni dokážu pripraviť a realizovať nápady na zlepšenie prostredia, v ktorom žijú. Pilotný projekt, na ktorom sa košická oceliareň podieľala spolu s Karpatskou nadáciou, bol mimoriadne úspešný. "Do uzávierky prišlo 67 projektov. Sedemčlenná komisia zástupcov U. S. Steel Košice a skúsených odborníkov z mimovládneho sektora, mala naozaj ťažkú úlohu. Napokon rozdelila medzi dvanásť subjektov milión korún."

Potešujúce je, že do tvorby a realizácie kvalitných projektov prispelo niekoľko desiatok zamestnancov košickej oceliarne. Sú rôzneho zamerania. Podporu okrem iného získala rekonštrukcia hradu, vybudovanie obecného kompostoviska, záchrana starých príbehov, malá rómska galéria, rekonštrukcia detského ihriska či vybudovanie lezeckej steny. Autori úspešných projektov si z rúk prezidenta USSK G. Babcoka i riaditeľky Karpatskej nadácie L. Dittel prevzali symbolické šeky na ich realizáciu. Projekt Dobrovoľnícka služba na Šarišskom hrade zaujal hodnotiacu komisiu najviac a pridelila mu grant v hodnote 94 tisíc korún.

"Náš projekt je zameraný nielen na zatraktívnenie Šarišského hradu, ale najmä na prácu s mládežou a zorganizovanie desaťdňového skautského tábora, počas ktorého budú mať chlapci a dievčatá možnosť zistiť, ako sa v stredoveku žilo, spoznať staré remeslá, umenie historického šermu či sokoliarstva, besedovať s historikmi a archeológmi. Budú sa tiež podieľať na čistení hradných priestorov od krovín, informovať verejnosť a sprevádzať turistov, ktorí denne Šarišský hrad navštevujú. Tábor sa uskutoční od 1. do 10. augusta tohto roku," dal nám vedieť viac koordinátor projektu Michal Novák.

KDE A AKO BUDEME BÝVAŤ

Grantový program spoločnosti U. S. Steel Košice má už päťročnú históriu. Základné školy z Košického samosprávneho kraja, ktoré sa doňho zapoja, môžu získať finančnú injekciu na realizáciu projektov v oblasti ochrany ovzdušia, vôd, prírody či triedenia a zberu odpadov. Tohtoročnú súťaž spolu s USSK pripravilo a koordinovalo občianske združenie (OZ) Sosna.

"Všetky školy, ktoré sa do programu zapojili, si zaslúžia obdiv," povedala programová manažérka OZ Sosna Paulína Urdová. "Ich projekty boli veľmi nápadité a veľmi kvalitne pripravené. Do súťaže prišlo dovedna 52 projektov a treba oceniť, že na ich realizácii sa budú podieľať samotní žiaci, pedagógovia, ale aj ďalšie inštitúcie, dobrovoľníci, podnikatelia či živnostníci." Hodnotiaca komisia rozhodla, že granty dostanú v šiestich školách, medzi ktoré rozdelila 200 700 korún. Šeky predstaviteľom škôl odovzdal generálny manažér USSK pre environment Tibor Duchonovič.

Symbolický šek prevzala aj učiteľka Základnej školy v Skároši Henrieta Kalapošová. "Financie použijeme na zriadenie eko učebne." Vznikne, ako povedala Oceli východu, na mieste bývalej šopy, ktorá slúžila kedysi ako skladisko uhlia a dreva na kúrenie. "Čiastočne ju zlikvidujeme, inštalujeme tam pergoly. Slúžiť nám bude na hodinách prírodovedy a vlastivedy a na zaujímavú popoludňajšiu mimoškolskú činnosť. S prácami sme už začali..."

ČO SME DOTERAZ NEVEDELI

Nemalému záujmu medzi stredoškolákmi sa teší aj ďalšia ekologická súťaž pod názvom Čo sme doteraz nevedeli. Jej cieľom je motivovať mládež k ochrane životného prostredia. Do súťaže sa prihlásilo 83 trojčlenných tímov, ktoré elektronickou formou v troch kolách odpovedali na súťažné otázky. Tie pripravilo OZ Tatry. Jednoznačným víťazom sa stal dievčenský tím z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach v zložení Dominika Martinková, Xénia Čekaňáková a Mária Valenčíková. O 2. a 3. mieste, keďže dva tímy získali počas súťaženia rovnaký počet bodov, priamo sa rozhodovalo na pódiu.

"Ktorý z tímov sa najviac priblíži k správnej odpovedi, získa druhé miesto," naznačil regule súboja Rudolf Pado z OZ Tatry. A hneď otázku aj vyslovil: "Aké boli emisie CO2 v roku 2005 na Slovensku?" K správnemu číslu - 39,76 milióna ton malo najbližšie družstvo z Evanjelického gymnázia J. A. Komenského z Košíc v zložení Zuzana Kaľavská, Marek Vydra a Michal Kisiday, ktoré tak v dueli zvíťazilo. Tretie miesto obsadili študentky Milica Fabišíková, Lucia Fabišíková a Michaela Uljanová z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Všetkým trom tímom ceny odovzdal a srdečne zablahoželal viceprezident USSK pre ľudské zdroje Martin Pitorák.

Víťazi grantového programu Spoločne pre región

  1. Slovenský skauting, Východoslovenská oblasť Prešov - Dobrovoľnícka služba na hrade
  2. Obec Družstevná pri Hornáde - Kompost-zelený poklad
  3. Telovýchovná jednota Družstevník, Paňovce - Spoznaj svojho suseda
  4. Tvorivý dom na vidieku n.o., Drienovec - Rómska galéria - priestor pre komunitné kultúrne voľnočasové aktivity
  5. Obec Kokšov-Bakša - Radosť pre naše slniečka
  6. Literárna spoločnosť Pravé orechové, Košice - Zem bez príbehov = strom bez koreňov
  7. Slovenský skauting 66, zbor Eduarda Korpoyana, Nižné Ružbachy - Lezecká stena - prostriedok na posilnenie miestnej komunity
  8. SOPKA (Senianska oddychovo-pohybová kultúrna aktivita) n.o. Seňa - Rekonštrukcia bežeckej dráhy a výstavba detského ihriska
  9. Obec Zlatá Idka - Zachovanie kultúrneho dedičstva o baníctve a hutníctve v Zlatej Idke
  10. Obec Zemplínska Teplica - Sieň tradícií obce Zemplínska Teplica
  11. ZRPŠ pri Materskej škole Dénešova 53, Košice - Vytvoriť bezpečné prostredie pre deti a viesť ich k dodržiavaniu pravidiel cestnej premávky
  12. Rodičovské združenie pri ZŠ Gemerská 2, Košice - Prírodná zelená bariéra, školská bylinná záhrada
Víťazi grantového programu Kde a ako budeme bývať 2008
  • ZŠ Postupimská, Košice - Náučný chodník krajinou Zázračno
  • ZŠ Žbince - Moje okolie - moja pýcha
  • ZŠ - Grundschule, Gelnica - Voda pre život
  • ZŠ Školská, Skároš - Eko učebňa
  • ZŠ Nižný Klátov - Chceme byť súčasťou prírody, nie jej pánmi
  • ZŠ Čsl. armády, Moldava nad Bodvou - Učebňa priamo v prírode

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...