Vyhľadávanie:

Baby Friendly Hospital

Baby Friendly Hospital

Certifikát pre šačiansku nemocnicu

Minulý týždeň získala šačianska nemocnica status nemocnice priateľskej k deťom. Certifikát Baby Friendly Hospital odovzdali jej predstaviteľom v utorok, 19. februára, Viera Haľamová, koordinátorka Hnutia za nemocnice priateľské k deťom na Slovensku, spolu s Annou Vajovou zo Slovenského výboru UNICEF. "Novorodenecké oddelenie je pre nás s vyše 1400 maličkými pacientmi veľmi dôležité. Snažíme sa im vytvárať príjemné prostredie, napríklad v tomto roku budú študenti Strednej umeleckej školy opäť zdobiť priestory pred novorodeneckým oddelením a pôrodnými sálami, ale tiež investovať do vzdelávania lekárov i sestier a do nákupu medicínskej techniky. Vlani tak získalo novorodenecké oddelenie prostredníctvom nadácie Zdravie pre všetkých vyhrievané lôžko. Certifikát potešil, je to zadosťučinenie našej práce a potvrdenie, že ideme správnou cestou." "Som nesmierne šťastná, že sa nám podarilo tento certifikát získať," konštatovala primárka novorodeneckého oddelenia Slávka Virágová. Dodala, že sa snažia robiť všetko pre to, aby sa novorodencom dostalo maximálneho komfortu, aby mamičky vnímali unikátnosť takej vzácnej chvíle, akým materstvo nesporne je. Dojčenie dodáva síl matke i bábätku, je dôležité po stránke výživovej i emocionálnej.

Hnutie za nemocnice priateľské k deťom (BFHI) je globálny program určený pre zdravotníkov, najmä pôrodníckych a novorodeneckých oddelení, ale aj lekárom prvého kontaktu, pričom cieľovou skupinou sú matky a deti. Jeho hlavným nástrojom je výchova a vzdelávanie. Hnutie vychádza z poznatku, že dojčenie nie je inštinktívne, ale že je určitou formou materského správania sa, ktorému sa treba naučiť. V tom môžu pomôcť mamičkám tiež zdravotníčky, disponujúce dostatkom zručností a empatiou. Dôležité je aj priateľské nemocničné prostredie a prevádzkové postupy, ktoré dojčeniu napomáhajú.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...