Vyhľadávanie:

Balóny opäť nad Košicami

Balóny opäť nad Košicami

Od stredy do nedele tohto týždňa budú nad Košicami opäť lietať pestrofarebné balóny. Počas 13. ročníka Medzinárodnej balónovej fiesty pod názvom U. S. Steel Balloon Cup Košice uvidíme dvadsať balónov a jednu vzducholoď z Holandska, Španielska, Poľska, Maďarska, Čiech a, samozrejme, aj Slovenska. Organizátorom podujatia je spoločnosť ADS ballooning a Balón klub Košice. U. S. Steel Košice je generálnym partnerom podujatia.

Ako novinárov v pondelok na tlačovej konferencii informovali organizátori, zaujímavosťou je, že práve pred sto rokmi sa v Košiciach uskutočnil prvý let balónom. Volal sa Turul, vyrobila ho firma Reidinger z nemeckého Ausburgu a vlastnil ho budapeštiansky aeroklub. Dňa 14. júna 1906 ho vlakom previezli na košickú železničnú stanicu, v neďalekých plynárňach naplnili plynom a za obrovskej pozornosti verejnosti premiestnili na určené miesto štartu - ihrisko v priestoroch dnešného policajného riaditeľstva na Moyzesovej ulici. Turul vyštartoval približne s hodinovým meškaním okolo šiestej večer a v rýchlosti súťažil s automobilom, motocyklom a bicyklom. Ako inak, vyhral balón, ktorý pristál pri Bidovciach, druhé bolo auto, tretí motocykel a posledný do cieľa prišiel bicykel.

Súčasťou tohtoročnej balónovej fiesty je množstvo sprievodných podujatí - ranné lety okolo pol siedmej v centre Košíc so štartom na Námestí osloboditeľov, popoludňajšie lety tiež o približne 18.30 hod. so zábavným programom pri obchodnom centre Optima, v piatok o pol ôsmej večer sa pri Optime začne večerná balónová šou, ktorá vyvrcholí nočným nafukovaním balónov a ohňostrojom. V sobotu 17. júna 2006 sa o štvrtej popoludní pri OC Optima uskutoční zábavné popoludnie pre deti s množstvom atrakcií.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...