Vyhľadávanie:

Barca sa rozrastá

Barca sa rozrastá

Pomoc košickej oceliarne si v okolitých obciach veľmi cenia (2)

Stovky ton druhotnej suroviny vznikajúcej pri výrobe surového železa nachádzajú čoraz širšie uplatnenie aj v okolitých obciach, kde vysokopecnú trosku upravenú na granulát a umelé hutné kamenivo v nemalej miere využívajú pri realizácii rôznych rozvojových akcií. V tomto roku spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla vyše tridsiatim obecným samosprávam, ktoré umelé hutné kamenivo získali sa symbolickú cenu. O tom, na čo ich použili, sme pripravili seriál článkov, ktoré postupne uverejňujeme v Oceli východu.

Barci, jednej z dvadsiatich dvoch mestských častí Košíc, s vyše tritisíc tristo obyvateľmi "šéfuje" bývalý hutník. Starosta František Krištof patril do rodiny košických oceliarov niekoľko rokov. Pracoval na finančnom úseku a neskôr aj ako vedúci odboru v bývalej firme VSŽ Inžiniering... Dnes s úsmevom vraví, že má úplne inú robotu, aj iné starosti. Služba občanom, na ktorú sa dal, si vyžaduje celého človeka. A to dvadsaťštyri hodín denne. Priznáva, že najväčším problémom, s ktorým sa v Barci boria deň čo deň, je nedostatok finančných prostriedkov. Preto pomoc zo strany spoločnosti U. S. Steel Košice vskutku radi privítali. Do Barce putovalo bezmála dvetisíc ton umelého hutného kameniva rôznej frakcie. V rámci rozvoja obce i vzhľadom na rozrastajúcu sa individuálnu bytovú výstavbu sa veru zíde.

"Ďakujeme za pomoc. Tento druh materiálu má nielen u nás mnohoraké možnosti využitia," konštatuje František Krištof. "V Barci sme ho využili ako podkladovú vrstvu na tri komunikácie vedúce k deväťdesiatke stavebných parciel. Individuálna bytová výstavba sa u nás teraz celkom pekne rozbieha. Kamenivo, ktoré časom "sadne", je výborným základom výstavby komunikácií..."

Autá smerujúce k stavbám už v lete neprášia a v prípade nepriaznivého počasia sa nemusia brodiť v blate. Klasické cesty tu dajú dokopy až keď bude postavených aspoň deväťdesiat percent plánovaných domov.

"Začali sme s čistením hornej časti obce," dodáva na záver starosta. "Umelé hutné kamenivo z produkcie U. S. Steel Košice by sa nám hodilo aj na vysypanie poľných ciest, ktoré chceme poprepájať. Uvidíme..."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...