Vyhľadávanie:

Belgičania ponúkajú pracovné príležitosti zváračom

Belgičania ponúkajú pracovné príležitosti zváračom

Jonckheere otvoril v Košiciach svoju prvú zahraničnú prevádzku

Na pondelkovej tlačovej besede (4. 10. 2004) oznámili generálny manažér U. S. Steel Košice pre regionálny rozvoj a výkonný riaditeľ Centra ekonomického rozvoja (EDC) Juraj Augustín a predstaviteľ spoločnosti Jonckheere Subcontracting N.V. Paul J. A. Schodts rozhodnutie tejto belgickej firmy investovať v Košiciach.

Spoločnosť Jonckheere existuje od roku 1881. V súčasnosti sa orientuje na sériovú výrobu kovových zváraných, opracovaných a zmontovaných komponentov pre rôzne odvetvia priemyslu - poľnohospodárstvo, dopravu i stavebníctvo. Výroba v Belgicku je sústredená do dvoch prevádzok, ktoré zamestnávajú 275 ľudí. Košická prevádzka, umiestnená v jednej z bývalých hál VSS, je prvou zahraničnou expanziou firmy. V prvej zo šiestich plánovaných fáz rozvoja spoločnosť preinvestuje 3 milióny eúr a vytvorí 16 pracovných miest pre zváračov. V cieľovom roku, čo by malo byť pri priaznivom vývoji o približne dva a pol roka, ráta so zamestnávaním sto pracovníkov. Zatiaľ spracovávajú materiály z belgickej ocele, uvažujú aj o možnosti dodávok z košickej huty.

Pre východnú Európu a Košice sa Belgičania rozhodli po rok a pol trvajúcom oboznamovaní sa s podnikateľským prostredím. Ako uviedol Paul J. A. Schodts, východ zo všetkých regiónov Slovenska, ale i Rumunska, o ktoré sa zaujímali tiež, poskytol najviac príležitostí. Rozhodnutie pre ovplyvnili najmä dosť vysoká miera nezamestnanosti, pomerne blízka vzdialenosť od materskej spoločnosti, prítomnosť medzinárodného letiska, dosť kvalifikovaných pracovných síl a tiež príjemný región, ktorý sa v budúcnosti stane domovom pre potenciálnych manažérov. Vďaka za pomoc a podporu pri príprave investície patrí EDC.

Rozhodnutie spoločnosti Jonckheere, ktorá rozširuje rodinu zahraničných investorov v Košiciach, ocenil aj výkonný viceprezident U. S. Steel Košice pre strategické implementácie Anton Jura. Slovensko, povedal, v ostatnom čase výrazne pokročilo vo vytváraní priaznivého podnikateľského prostredia, čo ocenila aj Svetová banka. Úlohou EDC je pomáhať regiónu pri získavaní zahraničných investorov a zlepšovať tak situáciu v zamestnanosti. Centrum má pripravené ďalšie aktivity prezentujúce východné Slovensko. Jednou z nich bude aj ďalšia road show v severnej Amerike, podobné podujatie plánujú aj v krajinách západnej Európy.

Centrum ekonomického rozvoja, založené U. S. Steel Košice v roku 2001, za svoju doterajšiu existenciu pomohlo etablovať sa na východe Slovenska ôsmim spoločnostiam, ktoré preinvestovali 60 miliónov USD a vytvorili tisíc nových pracovných príležitostí. Podľa vyjadrenia Juraja Augustína v krátkom čase možno očakávať ďalšie pozitívne informácie o príchode zahraničných investorov do nášho regiónu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...