Vyhľadávanie:

Bežíš maratón? Bež tento rok so srdcom

Bežíš maratón? Bež tento rok so srdcom

Vytrvalci môžu pomôcť organizáciám i jednotlivcom

Ak sa chystáte bežať tohtoročný Medzinárodný maratón mieru, máte príležitosť podporiť program Bež so srdcom, ktorý organizuje Karpatská nadácia spolu s Maratónskym klubom Košice. Ako účastník 95. maratónu mieru v Košiciach môžete podporiť rodiny s onkologicky chorými deťmi, pomôcť zlepšiť životné podmienky chudobných rodín alebo posilniť mladých ľudí so zrakovým postihnutím.

Trinásťročný Attila sa narodil ako prvorodený syn bez akýchkoľvek zdravotných problémov. Na ťažkosti s videním upozornila v 3. ročníku jeho učiteľka. Bolesti hlavy viedli k sérii vyšetrení, ktoré odhalili onkologické ochorenie. Nádor na mozgu tlačil na zrakový nerv, čo zapríčinilo ťažké narušenie zrakových funkcií oboch očí. Attila absolvoval viaceré operácie mozgu, ale lekári konštatovali, že nádor nie je možné úplne odstrániť. Nasledovala chemoterapia a v súčasnosti je Attila pod kontrolou lekárov s prognózou možného rastu nádoru. Attila je dnes siedmak na základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským. Vzdeláva sa integrovane a aby so svojimi kamarátmi dokázal držať krok, využíva kompenzačné pomôcky, ako je elektronická čítacia prenosná lupa a počítač s hlasovým výstupom. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska - krajské stredisko Košice je jednou z troch organizácií, ktoré sú podporované v rámci programu Bež so srdcom. Attila je jej klientom a vyzbierané finančné prostriedky mu pomôžu pri zariadení pracovného kútika, aby si mohol samostatne robiť domácu prípravu do školy.

Ďalšia nezisková organizácia, ktorej možno v rámci programu pomôcť je Svetielko pomoci - rodičovská organizácia, ktorá vznikla na základe osobnej skúsenosti zakladateľky s onkologickou chorobou a následnou stratou jej jedinej dcéry. Pravidelne a celoročne pomáha rodinám, ktoré sa ocitnú s dieťaťom na detskej onkológii v Košiciach. Organizácia zriadila prvý detský mobilný hospic na východnom Slovensku, ktorý poskytuje domácu starostlivosť nevyliečiteľne chorým deťom v terminálnom štádiu života. Podporením tejto organizácie pomôžete priamo aj 9-ročnému pacientovi z Kráľovského Chlmca a jeho rodine, ktorého čaká niekoľkotýždňová liečba v protónovom centre v Prahe.

Občianske združenie Podaj ďalej je treťou organizáciou, ktorú možno podporiť. Organizácia pomáha jednotlivcom a rodinám v núdzi a súčasne sa zameriava na osvetu o potrebe znižovania plytvania a darovania - posúvania nepotrebných, ale stále použiteľných vecí ďalej. Vyzbierané finančné prostriedky pomôžu konkrétnej rodine v núdzi. Rodine, kde sa mladý 33-ročný otec Ladislav stará zo všetkých síl o svoje dve deti, 9-ročného Sebastiána a 8-ročnú Viktóriu, o ktoré ich matka nejaví záujem. Ladislav dlhodobo pracuje 12 hodín denne ako stavbár v Košiciach. Aj keď žijú skromne, Ladislav si výborne plní svoje rodičovské povinnosti a je vzorom pre mnohých. Dar im pomôže s úpravou bytu a zaplatením obedov v škole pre Sebastiána a Viktóriu.

Ako bežec môžete darovať zvolenú sumu a podporiť jednu, alebo aj všetky tieto tri neziskové organizácie priamo v on-line registrácii na maratón.

Ak sa nechystáte bežať maratón, ale predsa chcete týchto ľudí a organizácie podporiť, môžete prispieť aj cez zverejnené výzvy Bež so srdcom 2018 na www.ludialudom.sk platforme. Viac informácii o Bež so srdcom 2018 nájdete na karpatskanadacia.sk/bez-so-srdcom/

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...