Vyhľadávanie:

Bezpečná alternatíva

Bezpečná alternatíva

Aby PVC nespôsoboval škody na zdraví našich detí

Novorodenci vyžadujúci intenzívnu starostlivosť v šačianskej nemocnici už nebudú vystavení nebezpečným ftalátom, ktoré obsahujú zdravotnícke pomôcky z polyvinilchloridu (PVC). Podľa informácií, ktoré odzneli minulý týždeň v utorok, 20. marca, na tlačovej besede, vedenie nemocnice v spolupráci s mimovládnou organizáciou Priatelia zeme - SPZ, začína využívať bezpečné alternatívy. Na Slovensku ide o unikátny projekt.

PVC vplýva na zdravie ľudí a na životné prostredie najhoršie zo všetkých druhov plastov. Jedným z environmentálne najšetrnejších plastov je polyetylén (PE).

PVC sa nachádza v rôznych hadičkách, vyživovacích sondách alebo v infúznych súpravách. Podľa nemocničnej hygieničky Ľubomíry Bodnárovej, v šačianskej nemocnici sa v rámci spoločného projektu zamerali najprv na výber rizikovej skupiny pacientov z hľadiska toxického účinku PVC. Keďže sú to novorodenci a zvlášť nedonosené deti, zaradili do projektu práve novorodenecké oddelenie. Nasledoval prieskum trhu, komunikácia s dodávateľmi, cenové porovnanie, zváženie zdravotných rizík a konkrétny výber pomôcok. Používajú ich od januára tohto roku.

Vrchná sestra novorodeneckého oddelenia Ľubomíra Karoľová, ktorá sa zaoberá aj auditom zdravotníckych pomôcok informovala, že prioritou bola infúzna liečba, a to hlavne kvôli dlhodobému používaniu. Potom nasledovala oblasť perorálnej výživy (podávania stravy) - cumle, fľaše, cievky na výživu. Na rad príde aj respiračná terapia, to znamená podávanie kyslíka, ktoré je u rizikových novorodencov najčastejšie.

Intravenózne kanyly z PVC nepoužívajú ani vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach. Nahradili ich výrobkami z teflónu. Nepoužívajú ani detské cumlíky či materiály na fľaše z PVC, ale dávajú prednosť kvalitnejším certifikovaným výrobkom z iných materiálov, napríklad zo silikónu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...