Vyhľadávanie:

Bezpečná škola alebo nezodpovedným vstup zakázaný

Bezpečná škola alebo nezodpovedným vstup zakázaný

Chráňte si svoje zdravie, je to najcennejšie, čo každý z nás má, odkazujú mladí filmári

Bezpečná škola alebo nezodpovedným vstup zakázaný. Taký má názov jeden z víťazných projektov grantového programu V školách bezpečnejšie, ktorým si spoločnosť U. S. Steel Košice kladie za cieľ šíriť myšlienku bezpečného konania v každej situácii, a to nielen medzi svojimi zamestnancami, ale aj medzi študentmi a verejnosťou. Jeho autormi sú študenti a pedagógovia košickej Filmovej školy. Myšlienka, na realizáciu ktorej získali od košickej oceliarne grant, bola naozaj nápaditá. Nenásilne, formou krátkych grotesiek - videoklipov a umeleckých plagátov posilniť prevenciu a zvýšiť informovanosť v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v najtypickejších situáciách, ktoré môžu v škole pri výchovno-vzdelávacom procese nastať.

"Chceli sme problematiku bezpečnosti spracovať inak," konštatuje riaditeľka školy Jarmila Uhríková. "Takou formou, ktorá by bola pre mladých ľudí prístupnejšia, príťažlivejšia. Preto sme zvolili grotesky. Vybrali sme si ako námet bezpečnostné značky rozdelené do piatich skupín a natočili o nich vtipné krátke filmy s dôrazom na kladné a správne riešenie. Spolu dvanásť. Sú súčasťou výukového DVD filmu, ktorý je určený pre učiteľov a žiakov druhého stupňa základných škôl a stredných škôl a ktorý obsahuje aj krátke popisy všetkých bezpečnostných značiek. Po prezretí grotesiek môžu žiaci s pedagógom o nich diskutovať."

Do natáčania sa zapojila celá škola. Tak všetkých 95 žiakov, ako aj pedagógovia. Každý priložil ruky k dielu. Či už priamo vo filmovom štábe, alebo pri masových scénach. To bola však iba jedna časť projektu. "Celé natáčanie sme zmapovali aj fotograficky, na hodinách výtvarnej výchovy žiaci vytvorili na DVD obal, ale aj umelecky stvárnené plagáty s tou-ktorou témou z oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia," hovorí o jeho druhej časti J. Uhríková.

Včera, 12. februára podvečer, mali grotesky vo Filmovom klube Cinefil svoju premiéru. Finálne dielo predstavili žiaci svojim rodičom, topmanažérom spoločnosti U. S. Steel Košice i ďalším pozvaným hosťom. Súčasťou slávnostného večera bola aj vernisáž expozície, ktorú zostavili z plagátov a fotografií z nakrúcania. Ich zmysel je ukrytý v odkaze: Chráňte si svoje zdravie. Je to najcennejšie, čo každý z nás má. Výstava potrvá do 3. marca. My sa v k nej vrátime v budúcom vydaní Ocele východu.

Filmová škola v Košiciach, s ktorou U. S. Steel Košice spolupracuje na viacerých projektoch, je jedinou svojho druhu na Slovensku. V tomto školskom roku ju opustia prví absolventi. Zámerom školy je ponúknuť talentovaným a tvorivým študentom, ktorí chcú svoju profesionálnu dráhu spojiť s prácou v médiách, kreatívne štúdium s prepojením na prax v umeleckých agentúrach, rádiách a televíziách. Vo štvorročnom študijnom odbore s maturitou tu vyučujú obrazovú a zvukovú tvorbu so zameraniami na kameru, zvuk, strih, umeleckú produkciu a virtuálnu grafiku. Už čoskoro má pribudnúť nový študijný odbor - masmediálne lýceum pre redaktorov, dramaturgov či hovorcov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...