Vyhľadávanie:

Bezpečné predbiehanie

Bezpečné predbiehanie

Vy máte auto, my máme radu

Predbiehanie je dosť náročný manéver, ktorý si vyžaduje starostlivo zvážiť všetky okolnosti. Napríklad na úzkych cestách, keď sa vozidlo pred nami pohybuje neisto, radšej nepredbiehajme.

Ak automobil pred nami zrýchľuje, predbiehajme ho len vtedy, keď vieme, že naše zrýchlenie je podstatne lepšie a že predbiehanie úspešne dokončíme. V stúpaní, keď vozidlo s naftovým motorom začne nadmerne dymiť, spravidla už nevládze. Vtedy je príležitosť, aby sme ho predbehli. Pravda, ak nám v tom nebráni zlý výhľad. V prípade akýchkoľvek pochybností je lepšie predvídať možné komplikácie, ako riskovať dopravnú nehodu. V takých situáciách zásadne nepredbiehajme.

Keď vidíme, že protiidúci vodič urobil chybu, vyhnime sa mu čo najviac k pravému okraju cesty a umožnime mu dokončiť predbiehanie. Mnoho vodičov, možno i z dôvodu ušetriť palivo, no neraz i z neskúsenosti, pred predbiehaním vôbec nepodradí a pomaly predchádza na vyššom rýchlostnom stupni. Túto chybu mnohí z nich zopakujú i pri zaraďovaní sa späť do svojho pruhu, kde pomalší jazdci nevytvoria dostatočné miesto pre ďalšie predbiehajúce auto. Títo takzvaní vodiči si zväčša nedajú ani námahu pozrieť do spätného zrkadla, či ešte niekto iný nepredbieha.

Nad spôsobom predbiehania často zostáva rozum stáť. Predovšetkým nad tými, ktorí zámerne pri ich predbiehaní pritláčajú nohu na plyn. Takýmto vodičom nepatrí volant do rúk a ich počínanie je viac ako trestuhodné. Nebuďme pri predbiehaní egoisti. Podraďujme, nepredbiehajme cez plnú čiaru, používajme smerovky a spätné zrkadlo. Prispejeme tým k zvýšenej bezpečnosti na našich cestách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...