Vyhľadávanie:

Bezpečnosť očami mladých umelcov

Bezpečnosť očami mladých umelcov

Ďalšia výstava v Galérii U. S. Steel Košice

Príďte sa pozrieť do Galérie U. S. Steel Košice vo vstupnom areáli firmy na práce študentov Školy úžitkového výtvarníctva, Súkromnej strednej umeleckej školy filmovej, televíznej, rozhlasovej tvorby a techniky v Košiciach a Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení TU v Košiciach, ktorými reagovali na tému bezpečnosť v našom živote. Ako prví mali možnosť zhliadnuť fotografie, tlače a objekty na vernisáži výstavy v piatok 17. februára 2006 John H. Goodish, Chief Operating Officer U. S. Steel Corporation, David H. Lohr, prezident U. S. Steel Košice, top manažéri spoločnosti a mladí spomínaných škôl. "Výstava," povedal vo svojom príhovore D. Lohr, "je ďalším krokom projektu Profesionáli konajú bezpečne, ktorým dávame najavo nielen našim zamestnancom, ale aj ostatnej verejnosti, že bezpečnosť a životy ľudí sú pre našu spoločnosť najdôležitejšie. Základnou myšlienkou pri tom je, že všetky nehody, úrazy sú eliminovateľné. A to v každej oblasti života."

Prezident U. S. Steel Košice v krátkosti zhodnotil výsledky prvého kola projektu, do ktorého sa vlani zapojilo dvadsaťpäť škôl a približne šesťsto študentov východoslovenského regiónu. Kreatívne práce študentov umeleckých škôl nadväzujú na príspevky - fotografie a články, ktoré ich rovesníci zaslali do súťaže vyhlásenej U. S. Steel Košice o najlepšiu fotografiu a článok s tematikou bezpečnosti.

Zaujímavú spoluprácu vyzdvihli aj pedagógovia škôl. Profesor Juraj Bartusz, akad. soch., vedúci KVUaI Fakulty umení TU verí, že nešlo iba o prvý a jediný kontakt, ale že firma a škola nájdu spoločnú reč aj pri ďalších projektoch. Rád spomína na sochárske sympóziá, ktoré sa v hutníckom podniku konali po šesťdesiatom ôsmom roku a na ktorých sa zúčastnili sochári z mnohých krajín Európy i zámoria. Ako povedal, výtvarníci snívajú o tom, aby podobná myšlienka znovu ožila.

Riaditeľ ŠÚV Peter Čisárik považuje možnosť zúčastniť sa projektu za prínos pre študentov pred ich nástupom do praxe. Mali možnosť overiť si ako zvládnu prácu na konkrétnu tému a vyskúšali si tiež tímovú spoluprácu. Rovnako pristupovali k robote aj mladí filmári. Aj keď na začiatku, uviedol riaditeľ školy Walter Uhrík, mali pochybnosti o tom, či sa ich téma týka, nakoniec našli množstvo situácií, ktoré mohli vyústiť do nebezpečenstva. Práce svojich študentov si prišiel prezrieť aj dekan Fakulty umení TU doc. Ing. arch. Juraj Koban. Pre architektov je myšlienka bezpečnosti pri práci samozrejmosťou, teší ho, povedal, že sa jej so cťou zhostili aj výtvarníci. Oznámil, že v ďalšom semestri zadajú študentom celofakultnú tému bezpečnosť v meste.

Odmenou za vynaložené úsilie sú pre školy finančné dary od U. S. Steel Košice, ktoré využili na zlepšenie technického vybavenia. Výstava je otvorená do 31. marca 2006 v pracovných dňoch od 8.00 hod. do 15.30 hod.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...