Vyhľadávanie:

Bolesť ľudia nemajú napísanú na čele

Bolesť ľudia nemajú napísanú na čele

Regionálna poradňa Pomoc obetiam násilia robí záslužnú prácu

Denne vstrebávame informácie o násilí, nezriedka sme jeho svedkami. V rôznych podobách. Ľudia, ktorí sa stali jeho obeťami, boli zbití, okradnutí, lúpežne prepadnutí. Keď pominie prvý šok, často sa uzatvárajú do seba, sú bezradní, bezmocní, nosia vo svojom vnútri tichú bolesť. Nemajú ju napísanú na čele... A často nevedia ako ďalej, nepoznajú svoje práva alebo si ich nevedia uplatniť.

Dlhoročná hutníčka Anetta Smiková, obchodná referentka z úseku Riaditeľa pre východné trhy a Turecko U. S. Steel Košice, by mohla o dôležitosti a potrebe pomoci obetiam násilia hovoriť celé hodiny. Už siedmy rok pôsobí v košickej regionálnej poradni občianskeho združenia Pomoc obetiam násilia.

"Na Slovensku dnes fungujú poradne zamerané na pomoc obetiam násilia v každom krajskom meste a Poprade, košická pobočka začala svoju činnosť v dvetisíctreťom roku. Sídlime na Kmeťovej ulici číslo dva a našou hlavnou úlohou je poskytovať poradenstvo, psychologické, právne i sociálne, vrátane krízovej intervencie všetkým obetiam násilia. Násilia ako takého. Nejde teda len o prípady týraných žien a detí, ale napríklad i obete trestných činov, nešťastných udalostí, katastrof," ozrejmuje.

Počas svojej existencie tu poskytli pomoc vyše dvesto klientom, poslúžili viac než päťsto odbornými konzultáciami. "Obracajú sa na nás ľudia s rôznymi problémami, vlani to boli najčastejšie obete domáceho násilia. A neboli to len ženy. Aj keď zriedkavejšie, predsa len sú medzi nimi aj muži. V ich prípade ide zväčša o psychický nátlak priateľky či manželky alebo o obmedzovanie styku s deťmi po rozvode," konštatuje A. Smiková. "Sme členom Európskeho fóra služieb obetiam, fungujeme na rovnakom princípe ako kancelárie v hociktorej inej krajine. Na konzultáciách s klientom je okrem právnika prítomný aj psychológ, ktorého pomoc je často mimoriadne žiaduca. Ukazuje sa, že pre obeť násilia nie je jednoduché vyhľadať našu pomoc, urobiť prvý rozhodujúci krok. Stále má strach, obavy. Úlohou psychológa je pomôcť mu dostať sa z nich." Dodáva, že sa počas svojho dobrovoľníckeho pôsobenia v poradni stretla s veľa smutnými prípadmi, ktoré sa však podarilo vyriešiť. "Spolupracujeme aj s políciou, máme tiež právo zastupovať klientov na súde, ak nás o to požiadajú."

Občianske združenie Pomoc obetiam násilia má záslužné poslanie. Anetta Smiková vraví, že výsledky, ktoré dosahuje, treba pripísať aj na vrub profesionálnemu tímu odborníkov, ktorí túto prácu vykonávajú buď dobrovoľne alebo za minimálnu odmenu. "Ak by títo ľudia neboli empatickí, sociálne cítiaci, ťažko by to robili," vraví. Trápi ich však nedostatok finančných zdrojov na samotnú prevádzku poradní. Prostriedky získavajú zo štátneho rozpočtu, konkrétne od Rady vlády na prevenciu kriminality, od sponzorov a z dvoch percent daní, ktoré im na účet posielajú najmä fyzické osoby. Ak sa chcete pridať, ozvite sa im.

"Ľudia, ktorí potrebujú našu pomoc, nás nájdu na už spomínanej adrese každý štvrtok od 14. do 18. hodiny. Odporúčame sa najprv telefonicky na stretnutí dohovoriť na čísle 625 29 29 alebo 0905 217 846," pridala ďalšiu informáciu A. Smiková.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...