Vyhľadávanie:

Boli sme pri tom

Boli sme pri tom

Účastníkmi summitu Bush - Putin aj študenti z Košíc a Prešova

Summit
Posledné minúty pred vystúpením Georga W. Busha.

Po týždňoch príprav, za zraku svetových médií, Slovensko minulý týždeň úspešne absolvovalo návštevu predstaviteľov dvoch najmocnejších krajín sveta. Summit amerického a ruského prezidenta Georgea W. Busha a Vladimíra Putina menil Bratislavu na niekoľko dní na nepoznanie.

Turisti, policajti, prísne bezpečnostné opatrenia, uzatvorené cesty, ťažká technika a demonštrácie - to všetko sprevádzalo stretnutie dvoch najvplyvnejších mužov sveta v hlavnom meste. Tým, ktorým sledovanie priebehu udalostí na stránkach novín, či televíznych obrazovkách nestačilo, sa do Bratislavy vydali osobne.

V uličkách bolo možné počuť zmes svetových jazykov. Miešali sa nárečia i národnosti a výnimočnú atmosféru bolo cítiť všade. Ocitnúť sa v srdci diania malo vďaka útvaru Pre vzťahy s vládou USSK možnosť aj niekoľko študentov a hutníkov. Vo vlaku smerujúcom do Bratislavy sa vo štvrtok v skorých ranných hodinách vydalo 57 študentov stredných škôl, 41 vysokoškolákov a päť našich zamestnancov a rodinných príslušníkov. Vypočuť si prejav amerického prezidenta Georga W. Busha pricestovala na Hviezdoslavovo námestie naša vyše stočlenná skupina. V dave, ktorý námestie zaplnil, sme ich našli pomerne ľahko. Neomylným poznávacím znamením boli čiapky a šály s logom U. S. Steel Košice, ktoré študentom počas dlhého státia v chladnom počasí prišli vhod.

Niekoľkohodinové čakanie davu na námestí spríjemňoval hudobný a tanečný program v podaní rôznych populárnych osobností. Na pódiu sa vystriedali huslistky z G-Strings, skupina Vidiek, či Peter Lipa. Ani sneženie a mráz, vkrádajúci sa pod kabáty tisíce ľudí čakajúcich na vystúpenie amerického prezidenta, neodradil. Chvíľu si krátili rôzne. Postávajúc či tancujúc pri pódiu so sprievodným programom, s pohárom teplého čaju. Po takmer štyroch hodinách od otvorenia brán na Hviezdoslavovom námestí sa dav prezidenta dočkal. Georga W. Busha a jeho manželku Lauru privítal potlesk a mávanie, ktoré sa počas polhodinového prejavu opakovali ešte niekoľkokrát. A čo na to celé naši študenti? Bratislavský summit prirovnávajú k zážitkom, na ktoré sa nezabúda.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...