Vyhľadávanie:

Borša žila Tokajským festivalom

Borša žila Tokajským festivalom

Súčasťou programu bolo prijímanie nových členov do vinárskych rytierskych rádov

Kto uplynulú sobotu zavítal do obce Borša, určite neľutoval. Oslavu svetoznámeho vína, jarmočnú atmosféru, oživenie tradícií našich predkov, prijímanie nových členov do vinárskych rytierskych rádov a bohatý kultúrny program, to všetko ponúkol Tokajský festival. Jeho jedenásty ročník sa uskutočnil aj vďaka pomoci U. S. Steel Košice, ktorá patrí k dlhoročným podporovateľom tohto podujatia.

Festival prilákal, ako obvykle, množstvo návštevníkov nielen z rôznych kútov východného Slovenska, ale aj zo zahraničia. Tak ako po iné roky, časť hostí do Borše dopravil špeciálny vlak - Tokajský expres, vypravený z Košíc. K jeho pasažierom patrili aj členovia rádov vinárskych rytierov z Maďarska.

V Borši vládla slávnostná atmosféra už na železničnej stanici. Za spevu ľudovej muziky vítali prichádzajúci expres miestni obyvatelia a predstavitelia obce na čele so starostkou Máriou Kováčovou a hlavnou organizátorkou podujatia riaditeľkou Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia Gabrielou Zvolenskou.

Miestom festivalu sa stalo tradične nádvorie Rákociho kaštieľa. V tomto panskom sídle sa narodil jeho najslávnejší obyvateľ František II. Rákoci. Súčasťou festivalu bolo preto i uctenie pamiatky tohto významného sedmohradského veľmoža a otvorenie výstavy krojov. "Je to symbolická výstava krojov z rôznych kútov Európy, kde František II. Rákoci počas svojho života pôsobil, respektíve mal nejaké majetky. Preto tu môžete vidieť kroje z Maďarska, Slovenska, Poľska, Ukrajiny, či Turecka," vysvetlil spoluorganizátor festivalu Ivan Ivanega. Okrem toho v útrobách kaštieľa, ktorý v súčasnosti intenzívne rekonštruujú, sú vystavené aj rôzne Rákociho relikvie. Medzi najzaujímavejšie exponáty patrí izba s kolískou, v ktorej sa zemepán narodil.

Zaujímavosťou festivalu bol aj slávnostný ceremoniál prijímania nových členov do Rádu rytierov Petra Perényho. Medzi štyrmi kandidátmi bol i predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Budúci členovia museli najprv preukázať svoje znalosti o víne a so zaviazanými očami určiť vlajkové víno Rytierskeho rádu Petra Perényho a následne správne odpovedať na položené otázky. Ceremoniál bol ukončený slávnostným sľubom a pasovaním za rytierov.

Návštevníci sa na Tokajskom festivale rozhodne nenudili. Kultúrny program ponúkol mnoho zábavy, predstavili sa rôzne spevácke a tanečné formácie, medzi inými aj folklórny súbor ZEMPLÍN alebo maďarský JÁSZÁG. Hlavnými ťahákmi podujatia však boli Peter Cmorík a speváčka a herečka Ildikó Keresztesová, ktorá je známa predovšetkým u našich južných susedov. Pre hostí boli pripravené i rôzne tvorivé dielne, prehliadka tradičných remesiel a ochutnávanie miestnych špecialít. Vyvrcholením bol večerný ohňostroj.

Tokajský festival dopadol aj tohto roku na výbornú. "Ľudia boli spokojní a bolo vidieť, že sa dobre bavili. Prišlo ich však trochu menej ako po minulé roky. Je to preto, lebo presne v tom čase sa konali podobné festivaly v iných mestách, napríklad v Moldave nad Bodvou, v Spišskej Novej Vsi, alebo aj v neďalekej obci Horeš. I napriek tomu som s účasťou ľudí spokojná. Veľká vďaka patrí spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá je našim dlhoročným podporovateľom," zhodnotila Tokajský festival G. Zvolenská.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...