Vyhľadávanie:

Budov kút ožíva

Budov kút ožíva

Partnerská spolupráca vzácna aj vo svete

Budov kút, nedávno ešte jedno z mŕtvych ramien Hornádu v katastri obce Čaňa, po takmer polstoročí opäť ožíva. Vďaka aj vo svete vzácnej partnerskej spolupráci mimovládnej organizácie, samospráv i súkromných podnikov sa zrodilo dielo, ktoré nesporne ovplyvní kvalitu životného prostredia v tejto lokalite.

Myšlienka revitalizácie Budovho kúta sa zrodila pred vyše dvoma rokmi. Na jej realizáciu spojili svoje sily i prostriedky viacerí partneri. Občianske združenie Sosna sa stalo koordinátorom projektu, spoločnosť U. S. Steel Košice poskytla nákladné autá, Environcentrum zapožičalo ťažké mechanizmy, Slovenský vodohospodársky podnik prispel stavebným dozorom a obec Čaňa pomohla s manuálnymi prácami. Výsledkom spoločného snaženia je prepojenie koryta Hornádu s jeho starým ramenom, čo sa odrazí nielen na kvalite a kvantite podzemných a povrchových vôd v lokalite, zvýšením biodiverzity, ale aj na pozitívnom vodnom režime. Nedávno bolo oživené rameno slávnostne otvorené.

"My, skôr narodení, ešte pamätáme, keď Hornád tiekol v týchto korytách," nechal sa počuť priamo na mieste starosta obce Čaňa Michal Rečka. "Ako deti sme sa tu chodili kúpať, chytať ryby... Verím, že toto oživenie meandra starého koryta bude prospešné pre životné prostredie i ľudí. Som presvedčený, že tu budú chodiť, užívať si krásnu prírodu, oddychovať a načerpávať nové sily. Celý tento projekt, vrátane úpravy výtokového objektu, sa rodil dosť ťažko, za veľkej podpory sponzorov sa však podaril."

Štefan Szabo z Občianskeho združenia Sosna považuje revitalizáciu ramena Hornádu za jednu z najväčších aktivít Riečnej koalície. "Pokiaľ by sa nezačalo s jeho obnovou, v krátkom čase by sa úplne zaplnilo nánosmi a zaniklo by," konštatoval. "Veľa sa hovorí o tom, ako je potrebné zadržiavať vodu v krajine, vrátiť jej život. Zároveň sa však dodáva, že nie sú na to peniaze. Dokázali sme, že sa takéto projekty dajú robiť aj s menším obnosom v hotovosti, ale za to s veľkou podporou partnerov, či už vo forme mechanizmov, materiálu alebo ľudskej práce."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...