Vyhľadávanie:

Budú mať kde športovať

Budú mať kde športovať

Dvestopäťdesiat tisíc korún pre deti v Detskom domove na Uralskej ulici v Košiciach

Deti

Detský domov na Uralskej ulici v Košiciach funguje od roku 1985. Až do roku 1999 v ňom žili deti vo veku od jedného do troch rokov, ktoré potom umiestňovali v iných zariadeniach. Zmeny v spôsobe existencie domova nastali pred štyrmi rokmi. Zariadenie rodinného typu dnes poskytuje domov v štyroch bytoch tridsiatim dvom deťom, o ktoré sa v každej rodine stará päť vychovávateliek. Najmladšie dieťa má šesť rokov, najstaršie štrnásť.

"Snažíme sa čo najviac priblížiť život detí v domove životu ich rovesníkov v rodinách," hovorí riaditeľka detského domova Zora Burčíková. "Kým boli menšie, navštevovali materské školy na sídlisku, rovnako je to v prípade základných škôl. Upratujú, perú, opravujú, pripravujú jedlo, učia sa piecť, skrátka robia všetky činnosti bežné v domácnostiach. Snažíme sa naučiť ich všetko, čo budú pre život potrebovať po tom, čo opustia domov. Najčastejšie je to vo veku osemnásť rokov, v prípade študujúcich detí aj neskôr. Má to len jeden háčik. Medzi dospelými v domove chýbajú muži. Hádam preto je najobľúbenejším náš údržbár. A rovnako ním bol aj mladý muž, ktorý si u nás odkrúcal civilnú vojenskú službu. K deťom mal blízko, dokázal sa s nimi hrať, športovať, zaujať ich."

Domovu však chýba ihrisko, kde by deti mohli športovať. A tak si riaditeľka predsavzala, že sa pokúsi ihrisko zabezpečiť. Neostalo iba pri myšlienke. Zora Burčíková už v minulosti dokázala, že pre prospešnú vec vie získať sponzorov. Mnohí pomohli pri prestavbe domova nielen finančne, ale i materiálne. Na ochotu ľudí dobrej vôle vsadila aj tentoraz.

"Predbežne sme vyrátali, že výstavba multifunkčného ihriska by nás stála 450 tisíc korún. Niečo máme na sponzorskom účte, pevne verím, že do jari sa nám podarí zohnať toľko peňazí, aby sme mohli začať stavať. Nechceme len spevnenú plochu, chceme, aby na ihrisku o rozmeroch jedenásť krát dvadsaťdva metrov, boli basketbalové koše, aby sa na ňom dala umiestniť volejbalová i nohejbalová sieť, v zime by slúžilo ako klzisko."

Plány s výstavbou ihriska v uplynulý piatok popoludní v domove so zaujatím počúvali Phyllis Navettová, manželka prezidenta U. S. Steel Košice Ch. Navettu a Mary Anne Connorová, manželka viceprezidenta pre učtovníctvo Jamesa F. Connora. Obidve prišli medzi deti potešiť ich malými darčekmi a mikulášskymi sladkosťami. Navyše, U. S. Steel Košice, vytvoril finančný základ na výstavbu ihriska. Projekt podporil sumou 250 tisíc korún. Že sú to dobre investované peniaze, o tom sa mohli obidve dámy presvedčiť pri prehliadke priestorov detského domova. Deti boli usmievavé a spokojné. V krátkom programe aj predviedli, aké sú šikovné.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...