Vyhľadávanie:

Bývalí víťazi pobežia štafetu

Bývalí víťazi pobežia štafetu

Organizátori Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach už predstavili prvých zo šestnástich pozvaných afrických bežcov, ktorí by sa mali objaviť v pelotóne. Podľa osobných rekordov to nie sú žiadne bežecké esá a budú patriť k tzv. druhej vlne elitných bežcov. S osobným časom 2:12:54 hod. je to Keňan Joash Kipkoech Mutai, ktorý má na svojom konte desať maratónov. V piatich z nich stál na stupňoch víťazov, trikrát ako víťaz a to v Bruseli, Porte a v Bonne. Ďalší jeho krajania David Kibet a Edwin Kiptoo ohlásili v Košiciach maratónsky debut. Vlani obaja štartovali na MMM, ale iba ako vodiči, ktorí na špici pelotónu udávali tempo a po 28. kilometri z trate odstúpili. Štyri víťazstvá v maratónskom behu má štvrtý z Keňanov Wycliffe Kipkorir Biwott, ale jeho osobák má hodnotu len 2:17:55 hod. Lepšie sú na tom Etiópčania. Andualem Belay Shifraw vytvoril vlani osobný rekord v španielskom meste Castellón časom 2:11:59 hod. a ešte lepší je Afework Mesfin Woldetensae, ktorý minulý rok skončil v Dubai v osobnom rekorde 2:09:49 v silnej konkurencii až na 14. mieste.

Popri hlavných disciplínach MMM v maratóne a polmaratóne sa z roka na rok teší čoraz väčšej popularite Getrag štafeta 4 x štvrťmaratón. V tomto roku ju svojou účasťou "vyšperkuje" kvarteto bývalých víťazov košického maratónu. Na trať postupne vybehnú Vlastimil Bukovjan, ktorý vyhral na MMM v roku 1991. Spolu s ním symbolicky odštartuje aj Košičan František Višnický (víťaz v rokoch 1983 a 1986), ale kvôli zdravotným problémom nebude môcť plnohodnotne bežať. Druhým členom štafety bude Karel David, víťaz z roku 1989, na treťom úseku pobeží Petr Pipa, ktorý vyhral v Košiciach v roku 1994 a finišmanom štafety bude bývalý čs. reprezentant, slovenský rekordér v maratónskom behu, olympionik Róbert Štefko, ktorý zvíťazil v Košiciach v roku 1999.

Na oslavy deväťdesiatky košického MMM sa už hlásia vzácni hostia svetovej športovej diplomacie. Po prezidentovi Európskej atletiky Hansjörgovi Wirzovi svoju účasť potvrdil aj prezident Asociácie medzinárodných maratónov a cestných behov (AIMS) Paco Borao zo Španielska a zakladateľ maratónu v Berlíne Horst Milde.

Organizátori MMM už dávnejšie avizovali, že účastnícky strop v tomto roku bude číslo 10 200. Do štartu chýbajú necelé tri týždne a voľných je niečo vyše tristo štartových čísiel, ale účastníkov zo dňa na deň rapídne pribúda. K včerajšiemu dňu sa prihlásilo 1 705 bežcov na maratón, 2 985 na polmaratón, 329 in-line korčuliarov, 24 handbikerov a vozičkárov, 652 členov Getrag štafety 4 x štvrťmaratón a niekoľko desiatok štartových čísiel bolo ešte voľných pre účastníkov behu v minimaratóne.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...