Vyhľadávanie:

Čarovný svet paličkovanej čipky a prikrývky na dušu i telo

Čarovný svet paličkovanej čipky a prikrývky na dušu i telo

V Galérii U. S. Steel Košice vystavujú textilné výtvarníčky Janka Onušková a Katarína Holá

Vernisáž
O netradičné otvorenie výstavy sa tentoraz postarala módna prehliadka krásnych, nadčasových paličkovaných šperkov autorky Janky Onuškovej.

Čarovným svetom krehkej paličkovanej čipky a prikrývkami na telo i dušu vás potešia Janka Onušková a Katarína Holá - dve výtvarníčky, ktoré v týchto dňoch vystavujú v Galérii U. S. Steel Košice. Vernisáž, v poradí už siedmej výstavy na pôde spoločnosti, ktoré pripravuje útvar Riaditeľa pre vonkajšie vzťahy, sa uskutočnila vo štvrtok 2. decembra 2004 za hojnej účasti priaznivcov umenia. Vedenie U. S. Steel Košice reprezentovali viceprezidenti Peter Richardson a Michael Fedorenko, medzi hosťami boli i Kathryn Fedorenková a Mária Kiraľvargová, manželky viceprezidentov.

O netradičné otvorenie výstavy sa tentoraz postarala módna prehliadka. Netvorili ju však módne novinky na nadchádzajúcu sezónu, ale krásne, nadčasové paličkované šperky. Ich autorka Janka Onušková svoj vzťah k tomuto remeslu zdedila po starej mame, ktorá pochádzala zo Španej Doliny, baníckej osady známej čipkárstvom.

"Hoci som textil so zameraním na čipku študovala aj na strednej umeleckej škole, po skončení štúdia sa mi nepodarilo venovať sa jej. Po nadstavbovom štúdiu reštaurátorstva a konzervovania muzeálnych zbierok som takmer tridsať rokov reštaurovala obrazy v galérii. Paličkovanej čipke som sa však neprestala venovať, mala som niekoľko výstav a našu slovenskú paličkovanú čipku som učila v Holandsku i Belgicku. Zo začiatku som stvárňovala ľudové figurálne motívy, neskôr prírodné i abstraktné motívy. Postupne som k čipke zakomponovala najprv modrotlač, neskôr drevo, kožu, maľbu i zrkadlo. V tvorbe ostatného obdobia kombinujem čipku s maľbou na plátne a kresbou." K tvorbe šperkov, vraví, ju inšpirovala ľahkosť, jemnosť a tvarovateľnosť čipky. "Kedysi sa jemnou čipkou zdobili čepce a goliere, dnes môže paličkovaný šperk nahradiť brošňu či náhrdelník. Výhodou je jeho ľahkosť, ľahká tvarovateľnosť, hlavne však originalita a neopakovateľnosť, ktorou zintenzívňuje ženský pôvab."

Neobyčajné sú i prikrývky Kataríny Holej. Nie sú bezduchým patchworkom (druh textilnej aplikácie), ale umeleckými dielkami stvorenými, ako vraví ich autorka, z obyčajných ľudských spomienok. Ak by vedeli rozprávať, vypočuli by ste si zaujímavé príbehy. O ich majiteľoch, ale i o tom, ako vznikli. "Skladačky z obyčajných ľudských spomienok mi spôsobujú radosť od času, keď už nemôžem povedať, že som mladá a staré veci v skriniach pripomínajú galériu blízkych tvárí. Korunka páva je vyšívaná bavlnkami od otca a aj teraz vidím jeho radosť z nádherného jasu farby "modř páví"," vraví autorka, inak učiteľka odboru odevníctvo na Združenej strednej škole v Košiciach. O krásnej bielej "svadobnej" prikrývke prezradí: "Majiteľka darovala cez moje ruky svojmu synovi vlastný svadobný závoj nariasený už len ako prekvapenie mladomanželom na ich prvom spoločnom lôžku." Iná prikrývka hovorí tento príbeh: "Kytici suchých ruží zo sestrinej kuchyne robí spoločnosť jej zamatová sukňa zo študentských čias. Výsledkom je elegantné dielko pre elegantnú dámu." Akoby vír zachytený na zelenkavom podklade, to sú "najobľúbenejšie večerné šaty tancujúce na temnej zelenej prikrývke pre môjho úžasného kamaráta, aký sa už asi nikde nenájde..."

Každá prikrývka je nielen krásna na pohľad, ale i praktická, veď základný princíp jej tvorby sa storočiami nemení: tri časti - podšívka, teplé futro a vrch poskladaný z rôznych kúskov farebných textílií tvarovaných do najrôznejších dekoratívnych vzorov. Katarína Holá experimentuje s mnohými materiálmi - hrubým zamatom, tylom, lurexom, či taftom. Pri pohľade na ne zatúžite zohriať sa pod podobnou. Výtvarníčka má na to jednoduchý recept: otvorte skrine a objavte v na pohľad už nepotrebných šatách mozaiku vlastných spomienok. Možno sa na vás usmejú a pohladia dušu...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...