Vyhľadávanie:

Cena SAV aj za Steel Park

Cena SAV aj za Steel Park

Za účasti bývalého ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča, mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Bulharskej republiky na Slovensku Margarity Ganevovej i ďalších hostí sa vo štvrtok 19. júna 2014 uskutočnilo v Smoleniciach slávnostné odovzdávanie cien Slovenskej akadémie vied.

Ocenenia, o ktorých rozhoduje Vedecká rada SAV, si prevzali tak autori vedecko-výskumných úloh zásadného vedeckého, hospodárskeho, kultúrneho a iného spoločenského významu, ako aj tí, ktorí sa zaslúžili o propagáciu a popularizáciu vedy prostredníctvom publikácií a médií. V tomto roku si cenu za vedecko-popularizačnú a vzdelávaciu činnosť odniesol spoločne kolektív Ústavu experimentálnej fyziky SAV - Mária Zentková, Matúš Mihalik, Emil Gažo, Zoltán Tomori, Milan Timko, Pavol Szabó, Marián Mihalik, Jozef Kováč a Katarína Paulovičová a z Neurobiologického ústavu SAV Ján Gálik, a to za účasť na projekte Steel Park - Kreatívna fabrika.

Zábavné technické centrum Steel Park, ktoré je výsledkom aktívnej spolupráce spoločnosti U. S. Steel Košice, Slovenskej akadémie vied, Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a Technickej univerzity v Košiciach, bolo pre verejnosť v priestoroch Kasární/Kulturparku otvorené 2. septembra 2013. Ocenený tím v ňom vytvoril, inštaloval a uviedol do prevádzky spolu trinásť interaktívnych inštalácií a exponátov. Spomenúť možno interaktívne pieskovisko, magnetickú lávku, supravodivý vláčik, vákuové experimenty, interaktívny robot, interaktívnu šatňu, magnetické kvapaliny, levitron, magnetické kyvadlo, elektrinu v našom srdci, elektrinu v našich svaloch, elektrinu v našom mozgu či srdcový tep - regulátor energie. Laureátom ceny gratulujeme.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...