Vyhľadávanie:

"Centrum je skvelé, určite si získa deti i dospelých..."

"Centrum je skvelé, určite si získa deti i dospelých..."

Košickí oceliari a ich rodiny testujú Steel Park

"Prišiel som sem so svojím známym a s jeho vnúčatami. Aby nešiel sám... A som rád, že som tu. Expozícia bude po dokončení nesporne zaujímavá. Nielen pre deti základných škôl, ale aj pre stredoškolákov," nechal sa počuť Július Mento, ktorý si predtým, než sa dal s nami do reči, zvedavo obzeral exponáty na prízemí budovy kreatívnej fabriky. Netajil, že možnosť pozrieť si Steel Park v rámci jeho testovacej prevádzky využil veľmi rád. Chvíľu postál pri vzorkách vysokopecného koksu, peliet i aglomerátu a pristavil sa aj pri zvláštnom výlisku v tvare kocky, ktorého pôvod hádala vedľa stojaca skupina detí i dospelých. Kým nezainteresovaní tipovali, čo to asi môže byť, železiari išli na istotu. "Pozri sa lepšie! Vidíš? Aj takto môže vyzerať začiatok konzervy," vševediaco ktosi z dospelých so smiechom konštatoval. "Tu je to predsa napísané, otec. Je to zlisované auto. Povedal by si, že táto kocka váži až tristo kíl? To je čo!" konštatoval s obdivom školák Lukáš. "A vieš, kde skončí?" zakontrovala hlava rodiny. "V konvertore. A bude z nej nová oceľ a z nej možno ďalšie auto..."

Prvá várka košických oceliarov a ich najbližších, ktorá prešla bránami zábavného technického centra Steel Park v pondelok 26. augusta už o desiatej hodine dopoludnia, si príležitosť vyskúšať exponáty v rámci testovacej prevádzky naozaj vychutnávala. Už pár minút po otvorení bola väčšina z prístupných exponátov doslova v obliehaní. Na prízemí bolo plno predovšetkým pri interaktívnom pieskovisku. "Čím viac prisypeš piesku na kôpku, tým bude tmavšia. Ako hory," radil Marek svojmu bratovi Timurovi, ktorému sa mimochodom stavba terénu farebne ladiacemu s mapou, veľmi pozdávala. Čím vyšší kopec piesku, tým tmavšia farba. A naopak. Priehlbiny pripomínali moria. "Super nie?"

Klobúk dolu pred genialitou Mendelejeva. Bol by však vo vytržení, keby videl, akou zábavnou a interaktívnou môže byť jeho periodická tabuľka prvkov. A čo všetko sa z nej môžu deti naučiť a dozvedieť. "Mne sa veľmi páčila," okomentoval virtuálne dielko siedmak Matej, keď sa ho rodičom konečne podarilo dostať od obrazovky. Kto nevedel, ako kmitá plech, ako sa kov magnetizuje či ako putuje svetlo, stačilo sa pristaviť pri ďalších exponátoch. Rozšíriť obzor a vedomosti pomohol aj geologický vrták. Stačilo vstúpiť do kabíny a poskakovať v nej. Kilometer po kilometri sa najmä deti, ktorých nebolo treba prehovárať dvakrát, ponárali vrstvami Zeme až do jej stredu...

Kto vystúpil na prvé poschodie, ocitol sa vo fabrike. A zažil príbeh ocele, ktorý mohol aj sám riadiť. Stačilo si obliecť červený ochranný plášť a objavil sa na obrazovke priamo v prevádzke. V neustálom obliehaní bol levitron. "Mami, ako je možné, že tá guľka visí vo vzduchu? Prečo nespadne? Visí na niečom neviditeľnom?" nechápala tajomstvá magnetizmu Silvia Tóthová, ktorá sa v septembri po prvý raz posadí do školskej lavice. Určite už vyzbrojená novými vedomosťami z fyziky...

Pristavenie sa pri interaktívnej soche, levitujúcom vláčiku, návšteva 3D kina, vyskúšanie si exponátov potvrdzujúcich, že elektrina funguje v našom srdci, svaloch i mozgu, či účasť na pokusoch s vákuom, no aj prehliadka ďalších interaktívnych a virtuálnych exponátov v Steel Parku bolo pre mnohých železiarov vskutku zážitkom. Myšlienku zriadenia zábavného technického centra oceňujú. Ako napríklad dispečer z divízneho závodu Údržba Ján Hanek, ktorý sa do budovanej kreatívnej fabriky prišiel pozrieť spolu so svojimi vnúčatami. "Technické smery si zasluhujú pozornosť. Vidím to aj na stážistoch, ktorí sú teraz vo fabrike. Možnosť nabrať skúsenosti priamo vo výrobe si veľmi pochvaľujú, sú z nej nadšení."

Aj Peter Hojnoš z divízneho závodu Studená valcovňa zobral so sebou do Steel Parku svoje vnúčatá. "Páčilo sa nám veľa vecí, napríklad interaktívne pieskovisko. Keďže som mal informácie, že tu má ísť o príbeh ocele, očakával som makety jednotlivých prevádzok. Interaktívnym ovládaním obrazoviek, ktoré demonštrujú výrobu železa, ocele a plechu, som však príjemne prekvapený. Privítal by som k jednotlivým exponátom výklad. Ale to zrejme príde... Vidíte, deti sa rozbehli, je to pre nich zaujímavé. Sľuboval som im zábavu a majú ju..."

Mechanikovi meracej a regulačnej techniky z divízneho závodu Energetika Milanovi Novákovi sa prehliadka Steel Parku páčila. "Centrum je v mnohom poučné pre deti, ale aj dospelých. Oplatilo sa nám spolu s mojím synom Lukášom sem prísť."

Nápad vybudovať v Košiciach zábavné technické centrum uvítal aj Rastislav Výrostko z útvaru GM pre environment, ktorý cestu do Steel Parku meral spolu so svojimi tromi deťmi. "Som presvedčený," poznamenal, "že dobre poslúži aj pre základné školy, najmä pri hodinách fyziky." "Zriadiť túto kreatívnu fabriku bola úžasná myšlienka," netajila svoje nadšenie Anna Timková z útvaru riaditeľa pre projektový inžiniering a podnikanie. A jej dve deti, Anička a Filip, jej dali nahlas za pravdu. Potvrdili, že nevedeli, kam ich mama privedie. Malo to byť prekvapenie. Aj bolo. Veľké a príjemné. "Deti tu majú príležitosť vidieť, ako veci fungujú. Že je to podľa určitých fyzikálnych alebo chemických zákonitostí... Vyskúšali si viacero exponátov, vrátane magnetickej lávky..." "Tá bola super," ohodnotil svoj zážitok Filip než jeho mama dodala: "A boli sme v 3D kine. Poviem, ako to cítim. Som rada, že pracujem v U. S. Steel Košice, spoločnosti, ktorá na myšlienku vzniku Steel Parku prišla..."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...