Vyhľadávanie:

Ceny energií dusia podnikanie

Ceny energií dusia podnikanie

Priemysel na Slovensku sužujú dlhodobo vysoké dane, odvody a ceny za elektrickú energiu. Firmy, zamestnávateľské organizácie i odborové zväzy na tieto problémy poukazujú často, kriticky sa k podnikaniu v našej krajine stavia aj Brusel. „Problémov, ktorým čelí priemysel na Slovensku je viacero, ale určite sa všetci zhodnú na tom, že máme aj na európske pomery príliš vysoké ceny energií,“ uviedol pre Hospodárske noviny minulý týždeň prezident Republikovej únie zamestnávateľov a viceprezident U. S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga a rovnaký názor prezentovali aj predstavitelia ďalších veľkých firiem, ako sú napríklad MATADOR HOLDING, Slovnaft, PSA, Kia Slovensko. Reagovali tak aj na návrh novej regulačnej politiky na roky 2017 – 2021, ktorú pustil do pripomienkového konania v závere uplynulého roka Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Uvoľňovanie cien podľa neho prichádza do úvahy až po tomto termíne.

Odborná verejnosť je k návrhu, ktorý namiesto deregulácie posilňuje reguláciu, kritická. Zdôrazňuje, že vysoké ceny pre podnikateľov budú aj naďalej konkurenčne znevýhodňovať naše firmy od okolia. Potvrdzuje to aj riaditeľ pre styk s vládou a EÚ spoločnosti U. S. Steel Košice Michal Pintér. „Ceny energií v Európe sú dlhodobo výrazne vyššie ako u našich konkurentov v tretích krajinách, v porovnaní s USA aj niekoľkonásobne. Slovensko má navyše jedny z najvyšších cien energií v celej EÚ. A to nehovorím o iných nákladoch, hlavne v environmentálnej oblasti, na ktorých sa naši rivali mimo EÚ nemusia vôbec podieľať. Z tohto pohľadu vnímame akékoľvek zvyšovanie poplatkov za nežiaduce a len ďalej podkopávajúce našu konkurencieschopnosť, a to napriek tomu - ako to často regulátor zdôrazňuje – že je kompenzované poklesom ceny komodity samotnej. Za obzvlášť kontroverzné považujem najmä poplatky za poskytovanie systémových služieb a za prevádzkovanie systému prevádzkovateľovi sústavy, ktoré musíme platiť v plnej výške aj za elektrinu vyrobenú aj spotrebovanú v našom vlastnom zariadení. Využívame pritom odpadové plyny z našich technologických procesov, čo možno považovať za environmentálne riešenie, keďže ide o spracovanie druhotných energetických zdrojov.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...