Vyhľadávanie:

Červenavec ustupuje pred amurom

Červenavec ustupuje pred amurom

Do vôd bukoveckej nádrže putovalo viac ako tisíc kilogramov rýb

Padajúci sniežik bol 6. novembra kulisou pri zarybňovaní 30-hektárovej pstruhovej vodnej nádrže Bukovec násadou amura bieleho. Rastlinožravú rybu vysadili rybári z Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Košiciach, v spolupráci s U. S. Steel Košice, už po druhý raz. Do vôd Bukovca putovalo 1300 kilogramov rýb o priemernej kusovej hmotnosti 2 - 2, 5 kg. V najbližších rokoch by mali definitívne vyčistiť nádrž od porastov vodnej rastliny nazývanej červenavec kučeravý, ktorá už niekoľko rokov sužuje vodnú hladinu nádrže na niekoľkých hektároch a bráni rybárom v plnohodnotnom výkone rybárskeho práva, ale i kúpajúcim sa Košičanom.

Rastlina okrem toho pri každoročnom odumieraní prispieva k zvyšovaniu eutrofizácie, čiže zabahňovaniu nádrže a zhoršovaniu fyzikálno-chemických ukazovateľov. V horúcich mesiacoch, v prípade jej náhleho odumretia, kvôli kyslíkovému deficitu, hrozil lokálny úhyn rýb. Po prvých skúsenostiach s "prácou" amura v priebehu letných mesiacov tohto roku užívateľ revíra konštatoval, že z vodnej hladiny ubudlo v porovnaní s uplynulými rokmi, kedy amur v nádrži nebol, približne 30 až 40 percent porastu červenavca. Predpokladáme, že amur vysadený v roku 2006 o hmotnosti 0,30 kg, má v súčasnosti, vďaka konzumácii rastlinstva, približne jeden kilogram. V nádrži sa mu veľmi dobre darí a po vysadení pred rokom, ani v priebehu tohto roku, nedošlo k jeho úhynu. Kvalitnú násadu, rovnako ako vlani, dodalo Rybárstvo Zemplín Iňačovce zo svojho rybničného chovu pri obci Hrhov v okrese Rožňava.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...