Vyhľadávanie:

Cestovateľské tipy

Cestovateľské tipy

Bezpečnosť naša každodenná

Prišlo leto a spolu s ním aj obdobie dovoleniek v ďalekých krajinách, na ktoré sa už každý dlho tešil. Cestovanie do vzdialených končín však so sebou prináša aj mnohé strasti. Ako sa im najlepšie vyhnúť?

Pozor na podvody
Ponuka lacného a pekného ubytovania určite vyzerá lákavo, no môže ísť o podvod, o ktorom sa dozviete až po pricestovaní do vysnenej destinácie. Fotky, ktoré prenajímateľ uvádza, sa nemusia zhodovať s apartmánom, ktorý dostanete. Najlepšie si to overíte tak, že si adresu ubytovania vyhľadáte v mapách a pokiaľ je to možné, použite funkciu streetview. Ak od vás ubytovateľ vyžaduje platbu vopred, majte sa na pozore. Nikdy neplaťte vopred plnú sumu. Vopred by sa mala platiť len záloha, čo je 20 - 30 % z ceny pobytu. Avšak zaručenejší spôsob, ako odhaliť podvodníkov, je pozrieť si recenzie.

Opatrenia pred cestovaním
Dôveruj, ale preveruj. Vždy si treba overiť informácie o vašej destinácii, či už sa týkajú politickej situácie, možných prírodných katastrof alebo dostupnosti pitnej vody. Ak vás lákajú exotické krajiny ako Afrika, Stredná a Južná Amerika, pripravte sa na povinné očkovanie proti žltej zimnici, ktoré musíte podstúpiť minimálne desať dní pred odletom a každých desať rokov ho obnoviť. Obľúbené letoviská Afriky, ktorými sú Egypt, Tunisko a Maroko ho však nevyžadujú. Okrem povinného očkovania je veľké množstvo odporúčaných očkovaní, ktoré sa líšia typom destinácie. V Košiciach sa môžete o očkovaní poradiť v Stredisku pre cudzokrajné choroby a cestovnú medicínu, kde potom aj dané očkovanie absolvujete.

Čo si pripraviť počas balenia
Je dobré mať niekde zapísané núdzové čísla danej krajiny. Ak sa vám stane úraz, ktorý nevyžaduje volanie sanitky, môžete siahnuť po cestovnej lekárničke. V nej by nemali chýbať náplasti, obväz, malé nožničky, tabletky proti bolesti a antihistaminiká. Byť pripravený na všetko, znamená myslieť aj na hrozbu krádeže a odložiť si „núdzové“ peniaze na dobre ukryté miesto. Záleží len na vás, akú sumu si odložíte, no skúsení cestovatelia odporúčajú 100 až 200 eur. Balenie rozhodne nezačínajte deň pred odletom. Rozložte si ho na viacero dní a spíšte si zoznam potrebných vecí. Nebaľte si do kufra celú skriňu, s váhou pribúdajú aj poplatky za batožinu. Najprv si veci, ktoré si chcete zbaliť, rozložte na zem. Budete mať lepší prehľad o tom, čo už máte a čo vám chýba. Keď už ste zbalení, zabezpečte batožinu pred krádežou zámkom. A pokiaľ cestujete letecky, odporúča sa obaliť si kufre fóliou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...