Vyhľadávanie:

Charitatívna zbierka pre ľudí v núdzi aj tento rok

Charitatívna zbierka pre ľudí v núdzi aj tento rok

Charitatívna zbierka pre ľudí v núdzi bude súčasťou dní dobrovoľníkov aj tohto roku. Pomoc aj tentoraz poputuje do Arcidiecéznej charity Košice a občianskeho združenia Oáza - nádej pre nový život. Železiarom s dobrým srdcom budú počas dvoch dní, v piatok 17. mája od 12. do 18. hodiny a v sobotu 18. mája od 8:00 do 15:00, k dispozícii dve zberné miesta: v Dome pokojnej staroby A. F. Colbrieho na Južnej triede 2 v Košiciach a v priestoroch Občianskeho združenia Jeseň života na Tr. SNP 24 (pri obchodnom dome Lunik II).

Arcidiecézna charita Košice má záujem o rôzny sortiment šatstva pre dospelých i deti - oblečenie pre chlapcov a dievčatá od útleho veku až do dospelosti, detskú obuv, ošatenie, letnú a športovú obuv pre ženy a dievčatá, posteľnú bielizeň, uteráky, utierky, obrusy, tričká, mikiny, hračky a kuchynský riad. Zozbierané šatstvo a kuchynské potreby odovzdajú do Krízového centra - Zariadenia núdzového bývania v Košickej Novej Vsi a do Charitatívno-Sociálneho centra v Košiciach nachádzajúceho sa na Bosákovej ulici. V prvom zariadení, ktoré funguje od roku 2003, nachádzajú pomoc predovšetkým osamelé matky s deťmi, mladí ľudia po ukončení ústavnej výchovy a osamelé ženy bez prístrešia. Týmto klientom poskytuje Arcidiecézna charita Košice predovšetkým dočasné ubytovanie a sociálne poradenstvo. Súčasťou sú aj rôzne záujmové aktivity, ako napríklad arteterapia v dielni umeleckých zručností, kde sa môžu ľudia v sociálnej núdzi realizovať. Pre mamičky s deťmi funguje v Košickej Novej Vsi aj opatrovateľská služba.

Do druhého zariadenia prichádzajú najmä ľudia bez prístrešia, prepustení z výkonu trestu, ako aj neúplné a mnohodetné rodiny. Okrem toho, že v Charitatívno-Sociálnom centre je pre klientov k dispozícii stredisko osobnej hygieny, nájdu v ňom i pomoc pri vybavovaní dokladov. Dobrovoľníci pre ľudí v núdzi každoročne organizujú aj vianočné posedenie, modlitebné stretnutia a klubovú činnosť.

Občianske združenie Oáza - nádej pre nový život potrebuje do svojho útulku v Bernátovciach oblečenie, ponožky, topánky, uteráky, plachty, obliečky, vankúše a periny. Zariadenie, ktoré vedie farár Peter Gombita, slúži ľuďom bez domova. Môžu sa v ňom ubytovať, umyť, vymeniť si šatstvo a okrem toho dostávajú jedno teplé jedlo denne. Klienti sa venujú rôznym prácam, prostredníctvom ktorých si pokrývajú časť nákladov spojených s pobytom v útulku. Nedávno sa napríklad podieľali na rozširovaní ubytovacej kapacity útulku, stavbe kaplnky a knižnice. Okrem toho sa zapodievajú i chovom domácich zvierat, starajú sa o opustených psíkov, ktorých dostali od Únie vzájomnej pomoci ľudí a psov. Zariadenie v Bernátovciach je určené len pre dospelých klientov.

Pre všetkých, ktorí chcú formou charitatívnej zbierky pomôcť ľuďom v núdzi pripomíname, aby nosili len zachované a čisté - vyprané - šatstvo.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...