Vyhľadávanie:

Chce to veľa odriekania

Chce to veľa odriekania

Igor Semančík je druhým vicemajstrom Európy a majstrom Slovenska v naturálnej kulturistike

Prišiel som, videl som, zvíťazil som! Túto známu vetu, ktorú po víťaznej bitke vyriekol rímsky cisár Gaius Julius Caesar, si môže pokojne hovoriť po Majstrovstvách Slovenska v naturálnej kulturistike aj Igor Semančík zo Závodného hasičského útvaru USSK. Náš kolega totiž na národnom šampionáte získal prvenstvá v kategóriách Muži do 174 centimetrov a Masters 1 (od 40 do 50 rokov) a odišiel aj s cenou pre absolútneho víťaza Masters. Na súťaž sa pritom dostal náhodou, pretože kulturistike sa nikdy predtým na výkonnostnej úrovni nevenoval.

NA SÚŤAŽE BEZ KLUBU A TRÉNERA

"Približne pred tromi mesiacmi ma po jednom tréningu vo "fitku" oslovil Jozef Bomba, päťnásobný majster sveta v kulturistike. Opýtal sa ma, či by som sa nezúčastnil na majstrovstvách Slovenska v naturálnej kulturistike," rozhovoril sa o nezvyčajnej ponuke. "Vraj, keď už cvičím, nech to skúsim súťažne . Rozhodol som sa, že to zo zvedavosti skúsim. Bez trénera a klubovej príslušnosti." Pre I. Semančíka sa začalo ťažké obdobie. Každodenná drina v posilňovni a najmä zmena jedálnička.
Hovorí, že v strave sa skrýva až 90 percent úspechu. "Pečivo som zo svojho jedálnička vyradil už pred rokom. Po rozhodnutí, že pôjdem na súťaž som upravil príjem sacharidov, bielkovín, aj vody. Tuky som vysadil úplne," zalistoval v pamäti. Bolo to veľmi tvrdé, ale oplatilo sa vydržať. Kvôli absencii sacharidov a cukrov mal podľa vlastných slov menej energie a bol často nervózny. Aj do práce sa mu chodilo ťažko. "Chcel by som sa touto cestou poďakovať kolegom, že to so mnou vydržali," poznamenal s humorom. Slová vďaky adresoval aj personálu jedálne Valcovne, kde sa stravuje. "Už ma poznajú, nemusím nič hovoriť. Vedia, že mi môžu naservírovať len kuracinu bez šťavy a ako prílohu šalát."
Že sa stane majstrom Slovenska nikto nečakal. S kolegami tipovali, že úspechom bude, ak skončí okolo šiesteho miesta. Medzi prvými gratulantmi bola manželka, ktorá na majstrovstvách Slovenska súťažila ako fitneska. Vo svojej kategórii obsadila piate miesto, čo možno tiež považovať za úspech. Zvlášť preto, že sa tomuto športu venuje iba niečo vyše pol roka.
O týždeň neskôr sa zúčastnil na ďalšom domácom podujatí - Grand Prix o pohár predsedu Prešovského samosprávneho kraja v naturálnej kulturistike a fitnes, kde tiež potvrdil svoje kvality. Odniesol si jedno prvé miesto - v kategórii Muži do 174 centimetrov a jedno druhé miesto - v kategórii Masters 1.

V NEMECKU TRETÍ

Najviac si však cení úspech, ktorý dosiahol pred dvomi týždňami na európskom šampionáte v nemeckom Werdau v silnej konkurencii hlavne domácich borcov a Francúzov. "Vo finálovej päťke boli okrem mňa dvaja Nemci a dvaja Francúzi. Hodnotila nás nemecká porota, takže mi bolo jasné, že to nebude jednoduché." Nakoniec obsadil v kategórii Masters 1 do 75 kilogramov tretie miesto. I keď by malo platiť, že s jedlom rastie chuť, Igor Semančík sa na ďalšie súťaže nechystá. "Chcel som sa len porovnať s konkurenciou a vyskúšať si súťažnú atmosféru. Posilňujem pre radosť a aby som bol fit. Výkonnostná kulturistika chce veľa odriekania, najmä v oblasti stravovania. Ostatní súťažiaci moju účasť na blížiacom sa svetovom šampionáte v španielskej Barcelone očakávajú, tak sa nechajme prekvapiť, ako to na jeseň dopadne," dodal na záver.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...