Vyhľadávanie:

Chcú sa presadiť v lige

Chcú sa presadiť v lige

Ice Dream Košice sa snaží po sedemnástich rokoch obnoviť ženský hokej

Keď sa u nás povie hokej, väčšina si ho spojí s mužstvom HC Košice, prípadne s VSŽ Košice. Najstarším fanúšikom sa v mysli ešte vybaví Lokomotíva, či Dukla Košice. Nie každý však vie, že v prvej polovici deväťdesiatych rokov hrali v metropole východu súťažne tento populárny šport i ženy. A treba povedať, že sa im darilo. Najvýraznejší úspech dosiahli hráčky obliekajúce dresy ŽHC Košice v ročníku 1991/92, keď sa stali vicemajsterkami Slovenska. Nemožno nespomenúť ani jedno štvrté a dve piate miesta z národného šampionátu v ďalších rokoch. Ženský hokej však v Košiciach nemal dlhé trvanie. V roku 1996 ŽHC Košice pre nedostatok financií, ako aj začínajúcu prestavbu Zimného štadióna Ladislava Trojáka, svoju činnosť po piatich rokoch ukončil.

Nadviazať na úspechy svojich predchodkýň chce mladý ambiciózny klub Ice Dream Košice. "S myšlienkou obnovenia ženského hokeja prišla niekdajšia hráčka ŽHC Košice Eva Moleková (za klub hrala ešte pod dievčenským menom Eržinová - poz. aut.). Oslovila ma pred dvoma rokmi na školení rozhodcov. Myšlienka sa mi pozdávala a tak som sa rozhodol, že do toho pôjdem," približuje okolnosti vzniku Ice Dream Košice hlavný tréner Jaroslav Beluško, ktorý aktívne hrával v mládežníckych družstvách HC Košice, v súčasnosti pracuje v našej dcérskej spoločnosti U. S. Steel Košice - SBS s. r. o. Klub funguje od leta minulého roku, keď založili občianske združenie s rovnakým názvom. Druhou trénerkou a zároveň hráčkou je E. Moleková. Oboch zakladateľov klubu prekvapil záujem dievčat hrať hokej. "Na prvom tréningu, ktorý sa konal na základnej škole Kežmarská, sa zišlo dvanásť dievčat. Nebolo ich však toľko ako v roku 1991, keď na úvodný tréning prišlo až štyridsať záujemkýň o tento šport. Postupne sa aj u nás počet zvyšoval. V súčasnosti máme dvadsaťšesť hráčok."

Klub je stále vo fáze formovania a naberania skúseností. Má za sebou aj niekoľko prípravných stretnutí. Premiérový zápas odohrali hráčky Ice Dream Košice proti piatakom hrajúcim za Trebišov, ktorým podľahli 5:13. Chuť si neskôr napravili v dvojstretnutí proti hráčkam z MShK Hogo Žilina. Najskôr vyhrali u súperiek 11:4 a neskôr i v odvete, ktorá sa odohrala v košickej Crow Aréne, 6:2.

Víťazstvá naše hráčky nabudili, od najbližšej sezóny by už chceli hrať hokejovú ligu. "Všetko je však o peniazoch," konštatuje J. Beluško. "Hlavného sponzora zatiaľ nemáme, náklady si financujú hráčky samy, respektíve ich rodičia." Medzičasom už Ice Dream Košice poslal žiadosť o prijatie za člena Slovenského ľadového hokeja. Ak všetko dobre pôjde, Košičanky by mohli už od nasledujúceho ročníka v lige doplniť trio z východného Slovenska - Prešov, Poprad a Spišskú Novú Ves. Našu národnú súťaž hralo vlani sedem tímov.

Jasné ešte nie je ani to, kde budú mať Ice Dream Košice svoj domovský "stánok". V hre je tréningová hala pri Steel Aréne alebo nedávno zrekonštruovaná Crow Aréna. V oboch si už vyskúšali miestny ľad. Dievčatá momentálne naberajú fyzickú prípravu "na suchu" v telocvični na Medickej ulici.

Ice Dream Košice dbá aj o výchovu nových generácií. Pri klube paralelne funguje hokejová prípravka. Je otvorená nielen pre dievčatá, ale aj pre chlapcov od troch do šesť rokov.

Hokejový klub neustále hľadá dievčatá, ktoré majú záujem hrať ženský ľadový hokej. Na ligové zápasy môžu nastúpiť už po dosiahnutí vekovej hranice štrnásť rokov, s prípravou je však najlepšie začať skôr. Informácie o tréningoch sú dostupné aj na internetovej stránke www.icedreamkosice.com.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...