Vyhľadávanie:

Chladný kov ožil

Chladný kov ožil

Na workshope Inšpirácie v kove boli spokojní všetci - profesori, študenti i majstri

Inšpirácia v kove
Majster Viktor Javorský (vľavo) radí študentke dizajnu v Bratislave Monike Vyšňovskej ako spracovať kov. Postup práce sledujú zástupca riaditeľa SOU hutníckeho Ján Eiben a Peter Lehocký z Fakulty architektúry STÚ Bratislava (vpravo).

Celý minulý týždeň sa dizajnéri z Košíc, Bratislavy, Brna a Krakova, ktorí prišli do U. S. Steel Košice na workshop Metal Inspiration, alebo po slovensky Inšpirácie v kove, venovali prácam na rôznych dizajnérskych produktoch. Jediným použitým materiálom bol plech.

"Je radosť pozerať, ako chladný kov ožíva vo výrobkoch," povedal pre Oceľ východu zástupca riaditeľa SOU hutníckeho Ján Eiben. V dielňach školy, ako nám potvrdil asistent Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach Daniel Tatarka, mali dizajnéri vytvorené priam ideálne podmienky pre tvorbu. U. S. Steel Košice im zabezpečila dostatok materiálu, plynule plnila ich rôzne požiadavky, učilište poskytlo zase vhodné priestory na prácu a profesne skúsených a zdatných majstrov, ktorí vedeli pomôcť dobrou radou.

"Ale sú tu aj zruční dizajnéri, mňa osobne vemi milo prekvapili," skonštatoval Daniel Tatarka. Spomenul, že tu po roku opäť stretol dizajnéra z Poľska a, zrejme, keď sa opäť vrátil na workshop do U. S. Steel Košice, tak sa mu tu určite páčilo. Z Krakova prišli do Košíc tentoraz až traja mladí dizajnéri - Tomasz Budzyń, Maciej Syrzistie a Piotr Krysiak. Tomas Budzyń prišiel do Košíc veľmi rád. "Veľmi sa mi tu páči, sú tu dobré podmienky, dobrí majstri, rozumieme sa, hoci komunikujeme medzinárodným jazykom." Na otázku, ako je to s dizajnom v Poľsku, si len povzdychol: "Aby bol dobrý dizajn, musí byť produkcia. V Poľsku je to asi takisto ako aj na Slovensku. Máme dobré dizajnérske školy, uznávané tímy dizajnérov, ale veľa z nich odchádza realizovať sa za hranice."

Má dizajn budúcnosť na Slovensku? "Ale áno, dizajn - to je umenie budúcnosti, a preto som sa ho rozhodla študovať," pousmiala sa brnenská študentka dizajnu Hana Krystýnová. "Je to len otázka času, kedy si ľudia začnú viac ceniť estetiku. Veď každý človek si rád kúpi pekný výrobok."

Monika Vyšňovská je síce z Košíc, ale dizajn študuje v Bratislave. "Je to pre mňa veľká šanca zúčastniť sa tohto workshopu. Určite sa tu naučím veľa nového."

Monika Murínová sa pre dizajn rozhodla ešte na strednej škole. Aj ona verí v budúcnosť dizajnu. "Veď je to jedna z vecí, ktorá hýbe svetom."

Vladimír Haltof z Brna už má za sebou štúdium architektúry a teraz piaty rok študuje dizajn. "Chcem nájsť nové obzory, rozšíriť svoje znalosti, vniesť do architekrúty výtvarno, pretože dnešná architektúra je o dispozícii a konštrukcii a s farbami sa v nej, podľa mojho názoru, pracuje menej. Dizajn chcem využiť ako ďalší prostriedok pre nové možnosti tvaru a materiálu v architektúre."

Asistent dizajnu Fakulty umení TU v Košiciach, ktorá je spolurganizátorom workshopu, Tibor Uhrín, už toho na svete veľa videl, aj keď má ešte len 38 rokov. Rodák z Martina desať rokov učil dizajn na umeleckej priemyslovke v Kremnici, ten istý predmet prednášal v Bogote v Kolumbii, v Košiciach žije už dva roky. Je síce špecialista v odbore hračka, ale vždy si rád vyskúša niečo nové. "Teraz prichádzam na chuť kovu, používam drotársku techniku. Toto staré tradičné remeslo je mojou celoživotnou záľubou. Tu v Košiciach som sa dokonca naučil nové postupy pri povrchových úpravách." Podľa jeho slov workshop, ktorý organizuje U. S. Steel Košice, je oproti ostatným odlišný - umožňuje totiž konfrontáciu vedomostí profesorov a ich študentov. A práve niekedy študent na workshope vytvorí dizajnérsky dobré dielo, pretože má ešte nezaťažený pohľad.

Spokojný s podmienkami workshopu bol aj Peter Lehocký, ktorý prednáša dizajn na STU Bratislava. "V Košiciach som už tretí raz, sú tu fantastickí majstri. Na Slovensku máme veľa kvalitných dizajnérov, svoju kvalitu majú bratislavskí, svoju košickí dizajnéri. A dobrí dizajnéri sú aj vo Zvolene." Preto aj on považuje dizajn za disciplínu tohto tisícročia.

Dizajnérom v použití správnych postupov radilo jedenásť majstrov učilišťa. Ján Jacko zhodnotil dizajnérov ako veľmi kreatívnych. Aj majstri sa vraj veľa naučia od mladých dizajnérov a získané vedomosti potom využijú pri odbornom výcviku budúcich hutníkov. Tých možno s ich výrobkami často stretnúť na rôznych celoslovenských podujatiach a súťažiach. Prácu majstrov riadil Matej Farkaš, ktorý sa už tešil, ako všetko nové využijú v praxi v novom školskom roku.

Začiatkom týždňa to boli len postrihané kusy plechov, v priebehu týždňa vdýchli do nich umelci život. V utorok na vernisáži (píšeme o nej na inom mieste novín) mohli všetci obdivovať naozaj pekné kusy. Ak máte čas, príďte sa do Galérie U. S. Steel Košice pozrieť na výstavu Inšpirácie v kove. Naozaj stojí za to.

Poznámka redakcie: Na workshope Inšpirácie v kove redakcia Oceľ východu urobila veľa snímkov, ktoré zachytili premenu kovu na estetický výrobok. Fotoreportáž z workshopu uverejníme v budúcom čísle Ocele východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...