Vyhľadávanie:

Chlapi vo výrobe majú najradšej sýte jedlá

Chlapi vo výrobe majú najradšej sýte jedlá

Výroba chladených balených jedál nie je taká jednoduchá, akoby sa mohlo zdať

"Balená strava? Isteže, kupujem si ju. Aj keď dávam prednosť klasickej, teplej, v jedálni. Pravda, ak som na dennej zmene. Som "kolotočiar" a dobre nám, i chlapom v partii, padne, ak si môžeme dať teplú večeru. Najlepšie nejaké mäso s knedľami...Jedlo si ohrievame v mikrovlnke v jedálenskom kútiku. A či nám chutí? Každý má rád niečo iné, jednému vyhovuje to, inému zas ono, ale ja som spokojný," odpovedal nám Jozef Varga, ktorého sme pred pár dňami oslovili pri nákupe niekoľkých balíčkov chladených jedál v bufete Žiháreň. "Dnes som bol na rade ja. Nakupujem aj pre kolegov, na zajtra, aby sme sa nemuseli zbytočne zdržiavať," dodal, kým sa vytratil za robotou.

Priemerne osemstodvadsať balíčkov chladených jedál denne vyexpedujú zo závodnej kuchyne Valcovne do všetkých bufetov a výdajní stravy v areáli huty. Viete ako sa vyrábajú? Čo všetko predchádza tomu, kým sa dostanú na stôl? Boli sme sa pozrieť...

"Dnes máme pred sebou väčšiu šichtu než zvyčajne," nechala sa počuť vedúca kuchyne Valcovne Božena Vuľchová, kým pozorným okom sledovala dianie v kuchyni, odkiaľ sa šírila chuťové poháriky štekliaca vôňa. "Je piatok, pred nami víkend, pripravujeme balenú stravu na sobotu i na nedeľu." Jedlá, ktoré uvarí personál kuchyne pod vedením šéfkuchárky Anny Karnižovej a jej zástupkyne Márie Adamkovičovej klasickým spôsobom, putujú vo veľkých nádobách do vedľajšej na balenie určenej samostatnej miestnosti. Tu sme zastihli kuchárku Gabrielu Kubániovú spolu s expedientkou Gabrielou Kmecovou. S hygienickými rúškami na tvárach práve finišovali s balením polievky. Kým prvá dávkovala jednotlivé porcie do plastových nádobiek a overovala si hmotnosť dávok na príručnej váhe, druhá zručnými, praxou overenými pohybmi, stláčala páku baliaceho stroja, ktorý balíček vzduchotesne uzavrel fóliou. Naraz štyri dávky. Potom už len stačilo každý z nich opatriť etiketou s názvom jedla, dátumom výroby i spotreby a gramáže.

"Jedlo, ktoré zabalíme, musí mať teplotu šesťdesiatpäť stupňov Celzia, preto je naším neodmysliteľným pomocníkom obyčajný teplomer," hovorí Božena Vuľchová a vysvetľuje ďalší postup. "Zabalené porcie s už nalepenými etiketami potom dávame do tzv. šokovacieho zariadenia, v ktorom ich schladzujeme deväťdesiat minút na teplotu minimálne dva stupne Celzia. Po uložení do termoportov ich ihneď rozvážame v popoludňajších hodinách do jednotlivých bufetov a stravovacích stredísk, kde ich uskladňujú v chladiacich zariadeniach."

Na takto pripravené a zabalené chladené jedlo poskytuje Sodexo záruku tri dni. Aj keď norma pri takomto postupe hovorí o dňoch piatich. Vzorku z každého jedla odkladajú v chladničke rovnako na päť dní.. V prípade potreby je napríklad kvôli hygienickej kontrole, k dispozícii. V čase našej návštevy, minulý týždeň v piatok, si v nej našli miesto dva druhy polievky, cesnaková i kelová s ryžou a štyri hlavné jedlá - bravčové karé so slivkami a ryžou, buchty na pare s lekvárom poliate maslom a ochutené kakaovou posýpkou, hovädzie plátky s paradajkovou omáčkou a knedľami i pečená klobása so šošovicovým prívarkom a chlebom.

Božena Vuľchová vraví, že jedálny lístok, ktorý stravníci poznajú tri týždne dopredu, aj prostredníctvom intranetu, pripravujú s ohľadom na chute hutníkov. A chlapom vo výrobe vraj najviac chutí mäso. Obľúbené sú rezne, pečené bravčové s kapustou a knedľou, perkelty s haluškami, guláše na rôzny spôsob. Málokto asi vie, že nie každé jedlo je vhodné na to, aby prešlo v obale tortúrou schladzovania. Napríklad vnútornosti, sladkovodné ryby či volské oká. Preto ich v podobe chladenej porcie medzi ponukou nenájdete. Tak ako šaláty a iné prílohy, okrem kyslej uhorky.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...