Vyhľadávanie:

„Či by som tu prišiel študovať? Asi áno, technika ma zaujíma...“

„Či by som tu prišiel študovať? Asi áno, technika ma zaujíma...“

Hutnícka fakulta otvorila svoje dvere dokorán

Poslucháreň U. S. Steel Košice zaplnili minulý týždeň v stredu 20. apríla 2016 chlapci i dievčatá z viacerých miest a obcí východného Slovenska. Dozvedieť sa čosi viac o tom, čo by mohli po skončení strednej školy študovať a čomu sa v budúcnosti venovať prišli stredoškoláci, ale aj žiaci základných škôl. Z Košíc, Gelnice, Prešova, Michaloviec... Hutnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach pre nich na Deň otvorených dverí pripravila vskutku zaujímavý, na informácie bohatý program, a to aj s prvkami interaktivity.

Mladých ľudí na akademickej pôde privítala dekanka hutníckej fakulty Iveta Vasková, ktorá pripomenula vyše šesťdesiatročnú históriu hutníckej fakulty i jej súčasné zameranie a zaželala všetkým veľa pekných zážitkov. „Ak pôjdete na exkurzie po našich ústavoch a budete sa zúčastňovať rôznych aktivít, veľa sa pýtajte. Radi vám na vaše otázky odpovieme,“ poradila školákom. „Budúcnosť máte pred sebou, na výber dostatok vysokých škôl. Ale skúste, keď budete rozmýšľať o svojej budúcnosti, nevyberať si podľa toho, čo je najjednoduchšie. Vyberajte si podľa toho, akú odpoveď chcete po rokoch, keď školu skončíte, dostať. Či sa chcete zaradiť k absolventom, ktorí nemajú problém s uplatnením, na ktorých špičkové firmy s dobrým platovým ohodnotením čakajú a môžete si vyberať, alebo sa zaradiť k tým na úrade práce. Hutnícka fakulta v sebe zahŕňa okrem klasického hutníctva aj iné oblasti, ktorým patrí rovnako budúcnosť. Patria k nim materiály, spracovanie a recyklácia odpadov, tepelná technika, či integrované systémy riadenia,“ zdôraznila a zaželala všetkým pekný deň s prianím, aby si z neho každý odniesol čo najviac.

Od riaditeľa Ústavu metalurgie Pavla Raschmana sa mladí dozvedeli podrobnosti o možnostiach štúdia, ktoré ich vovedie do tajomstiev výroby kovov charakteristickej modernými technológiami, progresívnymi materiálmi a energiami a od Márie Hagarovej z Ústavu materiálov dostali odpoveď na otázky, prečo je dôležité spoznávať materiály, ich štruktúru a vlastnosti i prečo študovať kvalitu výrobkov a služieb. Tomáš Vindt z Ústavu recyklačných technológií, ktorý poskytuje širokú škálu študijných programov, ozrejmil, prečo svet bez kovov nemôže existovať, prečo sú pre súčasnú spoločnosť nevyhnutné i to, že odpad je cennou druhotnou surovinou. To, ako chutí život študenta hutníckej fakulty, zasa priblížila budúca hutníčka Natália Sučiková, ktorá zároveň prezradila, prečo si pre svoje budúce povolanie vybrala práve tento odbor, čo sa jej na univerzite páči, aké možnosti fakulta svojim študentom ponúka a načrtla, že študovať neznamená len sa učiť, ale aj nadobudnúť množstvo zážitkov a absolvovať celý rad zaujímavých podujatí, ktoré fakulta pripravuje.

Veľa stredoškolákom i žiakom základných škôl dali aj exkurzie na jednotlivé pracoviská ústavov. Ako sa im na hutníckej fakulte páčilo?

„Pozdával sa mi výklad o odpadoch, vedel by som si predstaviť, že by som tu v budúcnosti študoval,“ nechal sa počuť deviatak Majo, ktorý sa o niekoľko dní chystá na prijímačky na strednú školu.

„Škoda, že som si so sebou nedoniesol fľašku vody z našej studne. Ani našim nepoviem, že sa tu dala zmerať jej kvalita. Asi by sa nahnevali,“ prezradil s úsmevom Prešovčan Martin v jednom z laboratórií Ústavu recyklačných technológií, kde sa spolu s ostatnými deťmi, rozdelených do menších skupín, dozvedel veľa zaujímavostí o všakovakých rozboroch, analýzach i pokusoch.

„Mne sa doteraz najviac páčilo pri mikroskopoch,“ zverila sa nám krátko Barbora z Košíc. „Ale ešte pôjdeme aj inde, takže uvidím...“

„Či by som tu prišiel študovať? Asi áno, technika ma zaujíma, len nemám veľmi rád matematiku. Na rozmyslenie mám ešte dosť času, uvidím,“ povedal nám na záver po obhliadke cvičebného laboratória anorganickej chémie v Ústave metalurgie gymnazista Tomáš...

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...