Vyhľadávanie:

Čierne skládky sa stali minulosťou

Čierne skládky sa stali minulosťou

Turistickú trasu v katastri obce Zlatá Baňa zveľadili aj vďaka grantu z U. S. Steel Košice

Turistické chodníky nachádzajúce sa pri obci Zlatá Baňa sú opäť o čosi krajšie a čistejšie. Za ich zveľadením stoja nadšenci z Občianskeho združenia Zlatá Baňa pre všetkých. S prácami na trase, z ktorej sú dostupné mnohé malebné scenérie Slanských vrchov, skončili len nedávno. Členovia občianskeho združenia mohli svoj zámer uskutočniť najmä vďaka grantu z programu Spoločne pre región organizovaného spoločnosťou U. S. Steel Košice a Karpatskou nadáciou.

"V rámci projektu Celoročná starostlivosť o turistickú trasu pri Zlatej Bani sme postavili altánok, zrekonštruovali mostíky, obnovili a vyčistili ohnisko s lavičkami a osadili jedenásť informačno-náučných tabúľ. Na začiatku turistickej trasy v obci pri Alfi klube, chceme nad rámec projektu osadiť drevenú sochu anjela, ochrancu všetkých turistov a lyžiarov. Bude to spoločné dielo výtvarníka Dušana Brhlíka a insitného sochára Jána Krličku," priblížila časť aktivít organizátorka projektu a spoluzakladateľka OZ Zlatá Baňa pre všetkých Ľuba Kráľová. Ako ďalej dodala, členovia združenia sa inšpirovali projektom parku v obci Ulič, ktorý minulého roku taktiež úspešne zabodoval v grantovom programe Spoločne pre región. Jeho autori premenili bývalú obecnú čiernu skládku na zaujímavý a netradičný areál s množstvom atrakcií. Hlavným poslaním projektu bolo zvýšiť environmentálne povedomie ľudí.

Členovia Občianskeho združenia Zlatá Baňa pre všetkých sa pustili s vervou do práce už v apríli tohto roku. Najprv zorganizovali v obci stretnutie so sympatizantmi a miestnymi umelcami, aby im predstavili hlavný zámer projektu a harmonogram prác. Počas prezentácie padla tiež myšlienka postaviť drevenú sochu anjela. "Prvú brigádu sme uskutočnili už začiatkom mája. Chlapi začali kopať jamy a betónovať železné pätky pre altánok a pripravovať miesto na úpravu ohniska a výstavbu lavičiek. Na ďalších brigádach, na ktorých sa zúčastnilo približne šesťdesiat ľudí, sme skultivovali plochu v okolí altánku v lokalite Pusté pole," informovala Ľ. Kráľová.

Drevo, ktoré sa použilo na výstavbu altánku a opravu mostíkov, kúpili členovia občianskeho združenia od Lesov SR, odštepného závodu Prešov. Altánok bol vďaka miestnemu stolárovi a pomoci dobrovoľníkov hotový už koncom júna. Na drevenú sochu anjela poslúži dub s priemerom jeden meter, ktorý umelcom poskytne urbariát neďalekej obce Kokošovce. Početné brigády si vyžiadala najmä rekonštrukcia pôvodných mostíkov. Dobrovoľníci vymenili prehnité trámy, inštalovali nové zábradlia a natreli ich novou farbou. Azda najväčšia brigáda sa uskutočnila v druhej polovici augusta, kedy dobrovoľníci likvidovali staré čierne skládky nad Zlatou Baňou. Do "čistiacej akcie" sa zapojili aj miestni nezamestnaní chlapi z aktivačných prác. To, čo našli na možno aj dvadsať rokov starých skládkach, zarazilo aj tých najväčších optimistov. "Molitany, železá z postelí, veľké koberce, okná i pneumatiky. Proste hrôza. Haraburdami sme naplnili jeden veľký obecný kontajner a odpad biologického pôvodu sme spálili." V záverečnej fáze projektu nechali členovia združenia vyrobiť a osadiť informačno-náučné tabule, ktoré popisujú históriu obce, flóru, faunu a prírodné úkazy Slanských vrchov.

Neporiadok a čierne skládky sa stali minulosťou. Turistická trasa v Zlatej Bani, ktorá sa využíva celoročne, sa dnes pýši novým altánkom s vyčisteným ohniskom a lavičkami, zrekonštruovanými mostíkmi a infomačno-náučnými tabuľami. K týmto novinkám čoskoro pribudne aj socha anjela.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...