Vyhľadávanie:

Čím skôr prídete k lekárovi, tým je liečba účinnejšia

Čím skôr prídete k lekárovi, tým je liečba účinnejšia

Pomôžme šačianskej nemocnici získať digitálny mamograf na preventívne a diagnostické vyšetrenia

Margita vždy dbala skôr o iných ako o seba. Chorá vraj nikdy nebola, vravievala o sebe. A že práve teraz nevyzerá najlepšie? Bledá je preto, lebo dlhé noci nespala kvôli Janke, ktorú trápi silný zápal hlasiviek. A v robote sa pribrzdiť nedá. Aj okolo domu treba vždy čo to porobiť a postarať sa o nevládnu mamu, ktorá nevstala z postele už druhý rok. Únava prejde, tvrdila svojim známym. Lenže neprešla... Hrčka, ktorú si pred dvomi rokmi nahmatala na pravom prsníku a ktorú vyháňala z mysle deň čo deň, narástla. Nedala sa ignorovať. Keď sa konečne na naliehanie blízkych odhodlala zveriť sa so svojou morou lekárom, už bolo neskoro. Nepomohla ani operácia, ani ožarovanie. Zomrela bolestne mladá. Nemusela. Čo ako to hrozne znie.

"Pred niekoľkými týždňami k nám prišla 42-ročná pacientka. Nemala absolútne žiadne ťažkosti, bola po bežnej gynekologickej prehliadke, v rámci ktorej absolvovala aj vyšetrenia prsníkov. Mala nárok na mamografické vyšetrenie, nuž ho absolvovala. Tam sa zistilo, že v ľavom prsníku má malý podozrivý útvar, ktorý by mohol byť zhubným nádorom. V mamárnej poradni sme žene pod ultrazvukom pomocou tenkej ihly vzali z tkaniva útvaru útržky buniek a odoslali ich na cytologické­ vyšetrenie. Výsledky nedopadli dobre. Išlo naozaj o malý zhubný nádor," približuje ďalší príbeh, no z iného súdka, gynekológ Ladislav Saksun zo šačianskej nemocnice, ktorý sa roky venuje gynekologickej onkológii, diagnostike a liečbe ochorení prsníka.

"Nasledovala operácia, počas ktorej sme nádor odstránili. Aj keď sa pri takomto zásahu štandardne odstraňujú aj lymfatické uzliny, my sme, vzhľadom na to, že bol nádor maličký, použili novú, modernú metódu. Pri nej sa odstraňuje len jedna, niekedy dve lymfatické uzliny. Hovorí sa im sentinely - strážcovia. Patológ uzlinu vyšetril. Nejavila známky postihnutia. Pacientka sa tak vyhla komplexnému odstráneniu lymfatických uzlín so všetkými následkami a komplikáciami, ktoré môžu po tomto výkone nasledovať. Teraz je tesne po rádioterapii, má sa dobre, žiadne známky klinického ochorenia sa neobjavili a je veľmi, veľmi vysoká pravdepodobnosť, že bude vyliečená. To je dôkaz, prečo je tak dôležité, aby ženy chodili na preventívne gynekologické prehliadky. Dôležité tiež je, aby si prsníky vyšetrovali aj samé," zdôrazňuje. Že to všetky ženy nevedia? Okrem toho, že im v tom poradí každý gynekológ, návody ako na to, nájdu aj na internete. "V každom prípade," tvrdí Ladislav Saksun, "má takéto vyšetrenie svoj zmysel. Tumor, ktorý môže odhaliť, je lepšie liečiteľný."

Nepovieme nič nové, ak budeme tvrdiť, že pri skorej diagnostike je liečba účinnejšia a úspešnejšia. To napokon podčiarkuje aj Ladislav Saksun. Podľa jeho slov existujú štyri štádiá tohto ochorenia. Prvé klinické štádium - nádor do dvoch centimetrov a negatívne lymfatické uzliny, má takzvané päťročné prežívanie bez klinických príznakov, čo sa podľa onkologického štatistického parametra považuje za vyliečenie. Takých je 90 až 95 percent. Z hľadiska onkológie ide v tomto štádiu o jedno z najlepšie liečiteľných ochorení. No čím väčší je nádor a aj v kombinácii s postihnutými lymfatickými uzlinami, tým rapídnejšie klesá pravdepodobnosť úplného vyliečenia. Dôležité je teda identifikovať a liečiť toto ochorenie včas. Čo môže upozorniť ženu, že niečo nie je v poriadku?

"Príznaky môžu byť rôzne, zväčša však, ak sa objavia, už choroba postúpila. Až v deväťdesiatich percentách ide o už spomínanú hrčku v prsníku. Zvyšné percentá tvoria napríklad vtlačená bradavka, zmeny na koži, krvavý výtok z bradavky alebo postihnutie lymfatických uzlín," mieni gynekológ Ladislav Saksun. "My sa snažíme toto ochorenie diagnostikovať skôr, než je hrčka zvonku hmatateľná. Preventívnymi vyšetreniami vieme identifikovať aj maličké nádory pod dva centimetre. Máme dokonca pacientky, u ktorých sa nám podarilo odhaliť aj päť milimetrový nádor. A to pomocou ultrazvuku a mamografu." Mamografia je dobrým nielen diagnostickým, ale aj skríningovým vyšetrením.

Nový digitálny mamograf sa aj preto šačianskej nemocnici mimoriadne zíde. Štatistiky nie sú najlepšie. Ročne na Slovensku ochorie na rakovinu prsníka vyše dvetisícpäťsto žien. Odborníci poukazujú na to, že diagnostika zhubných nádorov sa posúva do nižších vekových kategórií. A čo je ešte horšie, ich forma je agresívnejšia. Nábeh na ňu môžu mať, no nemusia, ženy s výskytom rakoviny prsníka u prvostupňových príbuzných, okrem toto s včasným nástupom menštruácie, neskorou menopauzou, nerodiace ženy a ženy, ktoré rodili prvé dieťa po 35. roku veku alebo ženy s dlhodobou hormonálnou substitučnou liečbou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...